Ce trebuie să ştii atunci când porţi lentile de contact? Sfaturi utile pentru purtătorii accesoriilor oftalmologice moderne

Publicat: 01 oct. 2019, 10:23 Autor: Simona Beauty & Style
Ce trebuie să ştii atunci când porţi lentile de contact? Sfaturi utile pentru purtătorii accesoriilor oftalmologice moderne

Atunci când intenţionezi să devii purtător ai lentilelor de contact moderne, decizia trebuie luată cu maximă responsabilitate.

Ce trebuie să ştii atunci când porţi lentile de contact? Încă de la bun început, trebuie să conştientizezi că întrebuinţarea lentilelor de contact necesită adoptarea unui proces riguros şi atent de îngrijire, astfel încât purtarea accesoriilor medicale oftalmologice moderne să nu impacteze negativ asupra sănătăţii ochilor, dar şi asupra sănătăţii vizuale.

Fie că au sau nu suficientă experienţă în ceea ce înseamnă purtarea lentilelor de contact, utilizatorii unor astfel de accesorii pot avea oricând întrebări practice în ceea ce priveşte utilizarea acestora.

Ce trebuie să ştii atunci când porţi lentile de contact?

Ce trebuie să ştii atunci când porţi lentile de contact

Sfaturile enumerate şi prezentate pe larg mai jos te vor ajuta, cu siguranţă, să faci faţă implicaţiilor zilnice rezultate din folosirea regulată a lentilelor de contact.

Lentilele de contact au tendinţa de a ieşi de pe suprafaţa ochilor

O primă întrebare legată de utilizarea lentilelor de contact este legată de un aspect care produce întotdeauna o stare de tensiune asupra utilizatorilor de accesorii medicale oftalmologice, şi anume ce este de făcut în momentul în care acestea au tendinţa de a se îndrepta către exteriorul ochiului. Sau pur şi simplu ai senzaţia că lentilele s-ar duce către fundul ochiului!

Cu siguranţă că, în momentul în care lentila este poziţionată cu partea greşită, riscul apariţiei iritaţiilor oculare este crescut. Pentru a te asigura că lentila ta nu este poziţionată pe partea greşită, cel mai simplu truc este să plasezi lentilele pe degetul arătător, astfel încât curbura lentilei să fie formată. Apoi, trebuie să ţii lentilele cu faţa în sus direct în faţa ochilor, astfel încât să priveşti la nivelul ridicăturii.

Dacă lentilele iau forma literei „U” pe partea superioară îndreptată în jos şi să iasă spre exterior, atunci lentila de contact este poziţionată pe partea greşită. În caz contrar, poziţia lentilei de contact ieftine este cea corectă.

În momentul în care realizezi aceasta verificare de rutină, diferenţele pot fi subtile, însă, înainte de a plasa o lentilă de contact pe suprafaţa ochiului, asigură-te că ea are forma unei jumătăţi de minge şi nu a unui bol de supă cu margine.

De asemenea, dacă porţi lentile de contact colorate, un alt mod de a plasa lentila pe degetul arătător este să privest în jos spre ea. Marginea unei lentile colorate ar trebuie să aibă nuanţe puternice de albastru, verde, maro, în funcţie de culoarea aleasă. Dacă nu observi aceasta particularitatea, înseamnă că lentilele tale de contact sunt aşezate invers decât ar fi normal.

Curăţă mâinile cu un prosop uscat înainte de aplicarea lentilelor

Un alt sfat pentru prevenirea infecţiilor bacteriene vizează o atenţie sporită acordată spălării şi uscării mâinilor. Mainele trebuie uscate cu prosop inainye de aplicarea lentilelor de contact, pentru a se evita pătrunderea particulelor de apă la nivelul ochilor.

Foloseşte buricele degetelor pentru aplicarea lentilelor

Întotdeauna când te pregăteşti pentru o nouă aplicare a lentielor de contact, este esenţial să te asiguri că foloseşti buricele degetelor şi nu unghiile sau alte părţi ale acestora. Unghiile sunt extrem de periculoase atunci când aplici lentilele de contact, deoarece pot zgâria cu uşurinţă suprafaţa lor, împiedicând bună vizibilitate. Reţine că opturarea vederii poate dăuna acuităţii vizuale, acutizând afecţiunea oftalmologică, decât să o corecteze.

Verifică umiditatea lentilelor

Înainte de aplicarea accesoriilor medicale oftalmologice este foarte important să verifici cu maximă atenţie dacă lentilele sunt sau nu suficient de umede, astfel încât să nu producă leziuni la nivelul ochilor.

De asemenea, trebuie să te asiguri că ele sunt curate şi că nu prezintă urme de zgârieturi sau alte distrugeri înainte de a inserca să le inserezi în interiorul ochilor. Sub nicio formă nu trebuie să aplici o pereche de lentile de contact distruse.

Cum îngrijeşti şi întreţii lentilele de contact?

Modul în care îngrijeşti şi întreţii lentilele de contact depinde într-o mare măsură de tipul de lentile şi de soluţiile de îngrijire lentile de contact recomandate de către specialistul oftalmolog.
În plus, în afară de aceste instrucţiuni, fii atent şi respecta sugestiile de îngrijire profesională conţinute de instrucţiunile de utilizare de pe prospectul care însoţeşte perechea de accesorii oftalmologice.

Aplicarea lentilelor de contact

Aplicarea lentilelor de contact şi manevrarea acestora din timpul efectuării acestei operaţiuni trebuie să se realizeze cu mare delicateţe, pentru a preveni zgârieturile sau contaminarea suprafeţei lentilei cu picături de apă sau depozite proteice rezultatea în urma grăsimilor sau murdăriei. Foloseşte degetul arătător pentru a îndrepta lentila spre ochi, iar privirea să fie îndreptată înainte în faţă.

Îndepărtarea lentilelor de contact

Îndepărtarea accesoriilor oftalmologice este procesul invers aplicării lentilelor de contact. Cu privirea în sus şi în lateral, manevrează cu delicateţe lentilele, având grijă la inghii să nu zgârii suprafaţa lor.

Îngrijirea lentilelor şi infecţiile oculare

Apariţia infecţiilor oculare nu poate fi controlată în proporţie de 100%, în ciuda respectării tuturor instrucţiunilor de întreţinerea profesională a accesoriilor medicale pentru ochi.

Un studiu de specialitate publicat în februarie 2015 de către cercetători în “Eye&Contact Lens” a scos la lumina incidenta contaminării fungice şi a contractării de infecţii bacteriene a soluţiilor multifuncţionale destintate dezinfectării lentilelor de contact care se afla în recipientele de păstrare speciale. Cele mai multe dintre ele sunt asimptomatice pentru purtătorii lentilelor de contact, însă pot avea efecte nefaste pe termen lung.

Toţi participanţii la studiu au fost purtători de lentile de contact de unică folosinţă care au experimentat, pentru prima dată, folosirea lentilelor de contact cu înlocuire lunata. Au fost colectate un total 216 mostre de la 117 recipiente de păstrare. 50 de mostre (aproximativ 7%) dintre acestea au fost colectate de la 12 recipiente de păstrare au fost testate pozitiv la testele pentru detectarea contaminării cu fungi. Studiul a arătat că, în ciuda faptului că se foloseşte o contitate corespunzătoare de soluţie multifuncţională de îngrijire a lentilelor de contact, riscul potenţial de contractare a infecţiilor fungice sau bacteriene rămâne ridicat.

Publicat: 01 oct. 2019, 10:23 Autor: Simona Beauty & Style
Pe aceeași temă