Grăsimile trans sunt cele mai periculoase grăsimi pe care le putem consuma, din două motive: cresc nivelul LDL (colesterolul rău) şi scad nivelul HDL (colesterolul bun) în acelaşi timp. Aceasta combinaţie nefericită este un factor important în producerea de afecţiuni cardiace și multe altele.
Grăsimile trans, cunoscute şi că acizi graşi trans, au rolul de a oferi mâncării un gust mai bun și un termen de valabilitate mai lung. Însă riscurile sunt majore: risc crescut de infarct, atac cerebral, diabet şi alte afecţiuni asociate cu inflamaţia.
Acestea se află în topul celor mai periculoase substanţe des întâlnite în alimentele procesate. Grăsimile trans sunt un tip de grăsimi nesaturate, care se comportă ca grăsimile săturate, datorită structurii lor chimice sau a modului în care sunt procesate. Mai mult decât grăsimile saturate, care au ca efect creşterea LDL, daunele create de grăsimile trans sunt duble, deoarece scad și HDL.
Deşi se pot găsi în mod natural în cantităţi reduse în produse lactate şi carne, cel mai des sunt întâlnite sunt cele produse în mod artificial în producţia alimentară. Prin procesul de hidrogenare, care rezultă într-un ulei solid la temperatura camerei, care este folosit în industria alimentară, pentru alimentele prăjite şi în componenţa altor produse cu scopul de a le prelungi termenul de valabilitate.
Grăsimile trans au ca principal efect îngroşarea arterelor, un binecunoscut semn pentru bolile inimii. În plus, acestea cresc riscul infarctului şi al atacului cerebral. Unul din multele studii cu rezultate evidente în privinţa pericolului pe care îl reprezintă acestea, a arătat că riscul de infarct a fost cu 50% mai mare pentru femeile participante la studiu care consumau cea mai multe cantitate de grăsimi trans, faţă de cele care evitau consumul acestora.
Alte studii arată că grăsimile trans cresc şi riscul de diabet, inlocuirea acestora cu grăsimi polinesaturate reducând cu 40% riscul de diabet (potrivit Harvard School of Public Health).
Unii producători alimentari au eliminat aceste grăsimi pentru a satisface clienţii ceva mai pretenţioşi. Însă, produsele care le au în compoziţie se întâlnesc la tot pasul.
Forma fabricată de grăsimi trans, cunoscută sub numele de ulei parțial hidrogenat, poate fi găsită într-o varietate de produse alimentare, inclusiv:
Verifică mereu dacă lista ingredientelor unui produs alimentar conține ulei vegetal parțial hidrogenat. Grăsimea trans ascunsă se poate adăuga rapid. Mai ales dacă mănânci mai multe porții de mai multe alimente care conțin mai puțin de 0,5 grame pe porție.
Grăsimile trans nu are niciun beneficiu cunoscut pentru sănătate. Experții recomandă menținerea aportului de grăsimi trans cât mai scăzut posibil.