Ce s-a aflat despre vaccinarea împotriva noului coronavirus. Previne una dintre cele mai frecvente boli autoimune din România

Publicat: 23 mart. 2021, 08:44 Autor: Andreea Voicu Arhiva

Potrivit specialiștilor, se pare că vaccinarea împotriva noului coronavirus previne apariția uneia dintre cele mai frecvente boli autoimune din România. Este vorba despre tiroidita autoimună.

Conform stirileprotv.ro, vaccinarea împotriva noului coronavirus previne apariția uneia dintre cele mai frecvente boli autoimune din țară. Tiroidita autoimună afectează cel mai tare femeile, dar partea bună este că permite vaccinarea. În boală în sine apare un proces de inflamație sistemică, se produc anticorpi care distrug celulele din diferite zone. Infecția cu noul coronavirus crește riscul apariției altor boli. Pe lista celor mai frecvente boli din România se află tiroidita cronică autoimună. Infecția cu virusul chinezesc produce modificări în glandă, pentru că receptorul A CE 2, de care se leagă coronavirusului, este și în tiroidă.

Medic primar imunolog, dr. Brândușa Petruțescu: „Infecția cu SARS-COV-2 este un factor de risc pentru apariția bolilor autoimune. Virusul declanșează o reacție inflamatorie, cu distrugerea celulelor din organism. Inițial, la nivel pulmonar, apoi inflamația se extinde la ficat, rinichi. Infecția în sine cu virusul poate fi comparată cu o boală autimună. Crește riscul apariției altor boli autoimune”.

Cât rezistă, de fapt, coronavirusul pe haine

Un studiu recent arată că virusul SARS COV 2 rezistă pe ţesături până la 72 de ore. Cercetătorii britanici au făcut publice rezultatele unor teste realizate pe mai multe tipuri de ţesături şi au răspuns astfel la una dintre cele mai insistente întrebări de la începutul pandemiei.

Specialiştii spun că virusul rezistă cel mai mult pe poliester, 72 de ore, şi 24 de ore pe bumbac. Vestea bună este că virusul este distrus prin spălare, chiar şi fără detergent, la o temperatură de 67 de grade.

Potrivit studiilor, mai mulți cercetători susțin faptul că anticorpii care sunt dezvoltați de persoanele vindecate de noul coronavirus ar rezista o perioadă de câteva luni.

Majoritatea persoanelor care au trecut prin boală au un grad ridicat de anticorpi în organism, iar cercetătorii susțin faptul că aceștia îi protejează mai mult de șase luni de zile, anticorpii având rolul de a-i proteja de reinfectare. Studiul a fost efectuat în Marea Britanie, arată alephnews.ro.

Sursă foto: Pixabay

Publicat: 23 mart. 2021, 08:44 Autor: Andreea Voicu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă