Ce pensie va avea un român după 30 de ani de muncă. Noua formulă de calcul, explicată de Ministerul Muncii

Publicat: 15 nov. 2023, 12:06 Autor: Alina Nistor News
Ce pensie va avea un român după 30 de ani de muncă. Noua formulă de calcul, explicată de Ministerul Muncii

Românii care au lucrat peste 30 de ani pot afla câți bani vor lua la pensie. Asta cu ajutorul formulei de calcul, care a fost explicată de Ministerul Muncii.

Noua formulă de calcul intră în vigoare la 1 septembrie 2024 și se aplică în cazul românilor care au lucrat mai mult de 30 de ani. VPR este valoarea punctului de referință care va fi de 81 de lei, potrivit noii legi a pensiilor. În primele discuții, valoarea acestuia ar fi trebuit să fie de doar 71 de lei. În final, VPR a crescut cu 10 lei.

Numărul total de puncte reprezintă suma dintre: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Ministrul Muncii a explicat, la Antena 3, cum vor crește pensiile dând și un exemplu. Astfel, oricine își poate afla pensia adunându-și punctele de referință pe care le va înmulți cu 81 de lei. Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Ce înseamnă punctele de contributivitate

Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Ai contribuit 35 de ani, primești 35 de puncte. Ai contribuit 30 de ani, primești 30 de puncte. Punctele de stabilitate sunt punctele pe care le iei în plus pentru că ai rămas în câmpul muncii peste cei 25 de ani.

La calculul numărului total de puncte de pensie, arată proiectul de act normativ, se va adăuga un număr de puncte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani, în felul următor:

– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

– 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

– 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 -40 ş.a.m.d

Ministrul Muncii suține că anul viitor vor fi două majorări ale pensiilor. Prima majorare va fi la 1 ianuarie, când pensiile vor fi indexate cu rata inflației, iar în septembrie, după recalculare, 3 milioane de pensii vor fi majorate.

SURSA FOTO: arhivă CIAO

Publicat: 15 nov. 2023, 12:06 Autor: Alina Nistor News
Absolventă a Facultății de Filozofie și Știinte Politice, Master în Marketing politic și Comunicare. Redactor și reporter la Antena Stars,…...
Pe aceeași temă