Minunea Sfintei Lumini este un moment spiritual cunoscut de catre credinciosii din intreaga lume.
In fiecare an, de Pastele ortodox, credinciosii au parte de miracolul Sfintei Lumini. Este un eveniment considerat miraculos care are loc in Biserica Sfantului Mormant, din Ierusalim. In continuare, iti prezentam tot ce nu stiai despre Lumuna Sfanta de la Ierusalim.
Fenomenul miraculos si in mare masura si misterios are loc in Sambata Mare, in timpul slujbei de vecernie. Cu o zi inainte de Paste, flacara Sfanta se aprinde si ii minuneaza pe credinciosi. Ceremonia religioasa care are loc, an de an, cu acest prilej, este una foarte importanta.
Patriarhul grec al Ierusalimului este cel care inconjoara Mormantul Sfant impreuna cu un sobor de preoti si ierarhi. Imediat dupa procesiune, acesta merge in interiorul mormantului cu 33 de lumanari. Se crede ca acolo sunt aprinse de Lumina Sfanta, care coboara din Ceruri.
Cand iese din Sfantul Mormant, Patriarhul imparte credinciosilor Lumina. Insa, exista multi care nu cred ca vreo forta divina aprinde respectivele lumanari, ci mana omului. Totul pentru ca nu se stie locul exact de unde provine Sfanta Lumina, iar expertii nu o pot explica, desi sunt cateva teorii. Destinatii turistice aprilie 2019. Unde mergi in vacanta de Paste
In fiecare an, Lumina Sfanta de la Ierusalim se aprinde si coincide cu Pastele ortodox. Minunea anuala e privita ca un dar de la Dumnezeu si credinciosii care asista la procesiune spun ca resimt sarbatoarea Pastelui la un alt nivel. Cei care merg la Ierusalim sa se roage pot lua lumina direct de la Flacara sfanta adusa de Patriarh.
In anul 2001, un faclier armean a dezvaluit in ce consta secretul Luminii Sfinte. Acesta a spus ca a luat parte la ceremonie de cateva ori, la Ierusalim. „Nu este nici un miracol! Preotii greci aduc o lampa ce a fost folosita in acest scop de 1500 de ani: pentru a aprinde Lumina Sfanta. Pentru pelerinii credinciosi, care vin din tari indepartate, este ca un foc din Rai, un real miracol. Dar nu si pentru noi”, a spus acesta.
Insa, nu e o teorie foarte plauzibila. Altii sustin ca flacara considerata miraculoasa nu este deloc asa. Secretul ar sta de fapt in lumanarile pe care Patriarhul le foloseste atunci cand intra in Mormantul Sfant.
Daca acestea sunt impregnate cu fosfor alb, pot lua foc spontan. Asadar, nu este necesar ca lumanarile sa fie aprinse de la o alta sursa separata de foc. In contact cu aerul umed, fosforul are aceasta reactie si incepe sa arda, noteaza descopera.ro.
Patriarhul nu poate sa intre cu surse de foc in Biserica din Ierusalim, pentru ca este controlat de autoritatile israeliene. Asadar, s-ar apela la aceasta metoda, spun cei sceptici.