Ce este anxietatea, boala care pune stapanire din ce in ce mai mult pe oameni

Publicat: 07 sept. 2018, 15:03 Autor: Echipa Ciao.ro News 3

Este o problema cu care multi oameni incep sa se confrunte din ce in ce mai des si, de rusine, nu cer ajutor.

Ce este anxietatea, boala care pune stapanire din ce in ce mai mult pe oameni? Este o emotie fundamentala pe care o traim inca de la varste fragede. Apare in diverse situatii de viata. Este o stare profunda de neliniste in care ne asteptam la ceva rau. E starea pe care o simti atunci cand nu crezi ca mai esti in siguranta.

Nelinistea nu este doar o stare mentala, ci si fizica. Inima bate mai tare, respiratia devine ingreunata sau accelerata, muschii se incordeaza, transpiral mai mult, se strange stomacul. Devenim agitati si vrem sa facem ceva, neaparat. Ne vin in minte scenarii si imagini sumbre, periculoase, amintiri neplacute etc.

Exemple de stari de anxietate

Nu știm cum va fi la un examen sau la un interviu pentru o slujbă. Va fi greu? Ne vom descurca? Ce întrebări ne vor pune? Ce vor zice ceilalți dacă eșuăm? Poate va fi bine, dar poate nu!
Copilul nostru întârzie să vină acasă și nu răspunde la telefon. Oare a pățit ceva? De ce nu răspunde? Poate nu e nimic grav, dar nu știm sigur!
Suntem în oraș și e întuneric pe strada pe care umblăm. Oare suntem în siguranță? Parcă am auzit niște sunete în întuneric. Să fie vreo pisică? Sau ne urmărește cineva?

Ce sunt tulburările de anxietate?

Sunt problemele de sănătate mentală cel mai frecvent întâlnite la nivel global. Evolutia lor este cronica. Daca nu te tratezi, prezinti un risc ridicat pentru boli somatice și comorbiditate ridicată cu alte probleme de sănătate mentală (ex. depresie, abuz de alcool sau alte substanțe), rată crescută de dizabilitate, eșec academic, șomaj sau performanță scăzută la locul de muncă.

Anxietatea nu este o problema mentala. Este o emotie care se gaseste in orice om si e naturala. Are un scop important pentru a ne asigura supravietuirea. Exista doua tipuri de anxietate: anxietatea normală și anxietatea patologică.

Cum se tratează tulburările de anxietate?

Exista doua forme de tratare: prin medicatie (anxiolitice, antidepresive, beta-blocante) sau prin psihoterapie cognitiv-comportamentală. Tratamentul medicamentos reduce simptomele de anxietate. Modifica activitățile unor neurotransmițători la nivelul sistemului nervos central sau periferic (beta-blocantele).

Dar medicamentele nu pot corecta strict circuitele neuronale alterate în anxietate. Ele acționează global asupra întregului sistem nervos. Din acest motiv sunt însoțite efecte secundare variate, somatice sau psihologice (stări de amețeală, lipsă de energie, greață, confuzie, dificultăți de concentrare, tulburări de vedere etc.)

Psihoterapia cognitiv-comportamentală este cea mai bine validată formă de psihoterapie. Este recomandată ca ‘intervenție standard‘ în aceste tipuri de probleme mentale. Presupune modificarea stilului de gândire și a modului în care oamenii acționează în fața stresului.

Persoanele acestea se percep excesiv de vulnerabile (ex. vorbit în public, apariția unui atac de panică, declanșarea unei obsesii, eșecul la un examen, un câine etc.). Sunt dominate de nevoia de a evita contactul cu aceste lucruri.

Aceste persoane nu reușesc să își controleze eficient reacțiile de anxietate/frică (ex. tremurul măinilor, bătăile accelerate ale inimii, respirația agitată, transpirația abundentă etc.). Starea fizica ii face deseori să simtă că și-au pierdut complet controlul.

Afla mai multe aici!

Publicat: 07 sept. 2018, 15:03 Autor: Echipa Ciao.ro News 3
Pe aceeași temă