Ce difuzează B1 pe post, în locul Sorinei Matei. Decizia luată de șefii televiziunii, după scandal

Publicat: 15 May. 2020, 09:25 General
Ce difuzează B1 pe post, în locul Sorinei Matei. Decizia luată de șefii televiziunii, după scandal

Sorina Matei a fost dată afară de la B1 TV, iar șefii postului au fost nevoiți să găsească repede o soluție care să ocupe intervalul de timp în care era difuzată emisiunea jurnalistei. Aceasta realiza ”Aktualitatea românească”, în fiecare vineri, de la ora 21:00 până la 23:00.

Ce difuzează B1 TV vineri seara, în locul emisiunii ”Aktualitatea românească”

Șefii postului B1 TV s-au reorientat rapid, după ce au scos din grilă emisiunea ”Aktualitatea românească”. Astfel, vinerea trecută, pe 8 mai, începând cu ora 22:00, a fost transmis un documentar din 2018. ”Corupție la nivel înalt: Organizația Mondială a Sănătății” detaliază problemele din cadrul acestei instituții.

Pentru realizarea acestei anchete au fost intervievate persoane extrem de importante și care au un cuvânt greu de spus în legătură cu pandemiile din întreaga lume, dar și cu efectele radiațiilor. De exemplu, în documentar apar epidemiologi celebri, oficiali ai Organizației Mondiale a Sănătății, mai mulți oameni politici, cum ar fi Angela Merkel sau Barack Obama, dar și Bill Gates.

”Corupție la nivel înalt: Organizația Mondială a Sănătății” a fost al doilea documentar consecutiv transmis de B1 TV vineri seara, după ce Sorina Matei a fost dată afară. Demiterea acesteia a provocat un adevărat scandal între cele două părți. Șefii postului B1 TV și jurnalista au anunțat motive diferite legate de decizia de a întrerupe colaborarea.

De ce a fost dată afară Sorina Matei

Sorina Matei a povestit pe o pagină de socializare că i s-a reziliat contractul fără să primească vreo notificare înainte. În plus, jurnalista a dezvăluit și faptul că înainte ca șefii să ia această decizie, televiziunea B1 a aplicat la fonduri garantate de stat prin IMM Invest. Asta în ciuda faptului că în 2019 ar fi avut un profit de 2.3 milioane de euro. Imediat după această aplicare, emisiunea Sorinei Matei ar fi fost scoasă din grilă. În aceeași situație s-a aflat și colegul ei de la B1, Andrei Bădin. Acesta realiza emisiunea ”Controverse”, în fiecare duminică, în intervalul orar 16:00 – 18:00.

”Joi, Guvernul a dat 40 de milioane de euro la presă, sub masca unei „campanii de informare”, cică să „sprijine jurnaliştii”. În mintea lor, aceștia trebuie să se transforme în oficine de partid şi ale Guvernului, fix ce nu are voie să facă presa. Dealurile Guvernului Orban sunt cu patronatele lacome, nicidecum pentru „sprijinirea jurnalismului”. Jurnalismul, vocile critice, supravegherea puterii, oricărei puteri, în capul lor trebuie să dispară. Să fie linişte, să nu mai deranjeze nimeni, să nu mai afle publicul nimic”, a mai scris Sorina Matei în postarea respectivă.

De partea cealaltă, oficialii postului B1 TV au anunțat că au decis să încheie colaborarea cu Sorina Matei, din cauza faptului că emisiunea acesteia nu avea audiență. ”Decizia are legătură doar cu audiențele slabe ale emisiunii și cu o orientare pro-rusă legată de criza coronavirus. Această orientare a fost tot mai evidentă în ultima perioadă. Linia pe care mergea nu corespundea nici realității, nici punctului nostru de vedere”, a declarat Sorin Oancea, unul dintre acționarii postului.

În plus, șefii de la B1 TV au lămurit și situația accesării programului IMM Invest. ”Accesarea programului IMM Invest se face pe baza unor criterii clare de calificare. Laudele aduse Guvernului nu se numără printre acestea. În plus, relația directă este cu băncile care acordă credite și nu cu Guvernul”.

Publicat: 15 May. 2020, 09:25 General
Pe aceeași temă