Cat consuma masina ta daca pornesti aerul conditionat. Canicula te usuca la buzunare?!

Publicat: 17 Jun. 2019, 16:33 Life
Cat consuma masina ta daca pornesti aerul conditionat. Canicula te usuca la buzunare?!

Pentru a vedea cat consuma masina odata cu pornirea aerului conditionat s-au facut cateva teste.

Cat consuma masina ta daca pornesti aerul conditionat. Testele efectuate au avut rezultate diferite, insa si o concluzie comuna. Se pare ca este adevarat, consumul de carburant chiar creste atunci cand se da drumul la instalatia de climatizare.

Insa asta este valabil si atunci cand se merge cu viteza mare cu geamurile deschise, dar si cand se circula cu farurile aprinse etc. Ce trebuie sa stim mai exact este urmatorul lucru: cu cat creste consumul cand pornim aerul conditionat.

Cat consuma masina ta daca pornesti aerul conditionat

Cat consuma masina ta daca pornesti aerul conditionat

Atunci cand se umbla la chestiile mecanice sau electrice, automat motorul are o sarcina mult mai mare si consumul e automat si el mai mare. Orice este actionat in masina va consuma mai mult. Insa cresterea este insesizabila.

Sistemul de aer conditionat are doi consumatori care influenteaza consumul de carburant: electro-ventilatorul si compresorul de freon. Iar atunci cand se apasa butonul de AC, ventilatorul destinat racirii radiatorului de freon porneste iar ambreiajul compresorului de aer conditionat se cupleaza.

Astfel, o sarcina suplimentara face un motor sa depuna mai mult efort cu valori cuprinse intre 2 si 15%, in functie de marimea acestuia. Iar cu cat este mai mic motorul, cu atata efortul depus va fi mai mare iar consumul ridicat.

Consumul este mai mare pe autostrada

Motivul pentru care se intampla asta este simplu. In oras, turatia constanta a motorului este mai mica, iar cand se merge cu mai mult de 130 km/h pe autostrada exista o turatie permanenta, ce depaseste 2.000 rpm. Iar la o viteza asa de mare, aerul pe care automobilul trebuie sa-l dizloce pentru a inainta opune o rezistenta uriasa. In acest sens, consumul va fi mai ridicat.

Publicat: 17 Jun. 2019, 16:33 Life
Pe aceeași temă