Cat castiga un angajat Metrorex. In medie, salariile sunt colosale, dar vor majorari cu 42%

Publicat: 12 Nov. 2018, 14:19 Life

Saptamana aceasta, angajatii de la Metrorex au anuntat ca vor face o noua greva.

Acestia se plang ca au salariile mici. In comparatie cu alte tari, salariatii Metrorex sustin ca au un venit de aproape 2,50 euro pe ora. Dar totusi, cat castiga un angajat Metrorex? In medie, 1.600 de euro pe luna! Cu toate astea, angajatii vor o majorare de 42%, informeaza libertatea.ro.

Ce nu stiai despre Metrorex

– Metrorex are 4.399 de angajati şi un buget pe 2018 de aproape 400 de milioane de euro.
– 77 de milioane de euro este subventia acordata de stat.
– 23% din bugetul anual reprezinta cheltuieli salariale, ceea ce inseamna 1.600 de euro brut per angajat.
– Sindicaliştii au cerut initial o majorare de 42%.
– in sectorul privat din Capitala, cheltuielile salariale cu un angajat sunt, in medie, de aproximativ 1.000 de euro pe luna.
– 700.000 de oameni circula zilnic cu metroul.

Cat castiga un angajat Metrorex

Cat castiga un angajat Metrorex. In medie, salariile sunt colosale, dar vor majorari cu 42%
Foto: libertatea.ro

Compania de stat Metrorex nu trebuie sa fie profitabila cum transportul public de persoane este subventionat in toata lumea. Banii se intorc la stat prin taxe si impozite. Cu cat oamenii ajung mai repede unde au nevoie, cu atat se misca si banii mai bine in bugetul unei tari.

Subvetia pe care o acorda statul roman, prin Ministerul Transporturilor, inseamna in 2018 aproximativ 77 de milioane de euro dintr-un buget total de aproape 400 de milioane de euro. Salariile angajatilor reprezinta 25% din totalul sus mentionat. Metrorex cheltuie cu fiecare angajat aproape 1.600 de euro pe luna. 45% la suta din bani se intorc la stat ca parte a contributiilor sociale.

In timp ce un angajat la o firma privata castiga in medie 1.050 euro pe luna, un angajat Metrorex castiga 1.600 de euro. Dupa ce isi plateste contributiile, angajatul de la metrou ramane, in medie, cu 4.000 de lei in mana, iar un angajat de la privat din Bucureşti, cu aproape 2.700 de lei.

Negocierile sindicatului Metrorex sunt tensionate

Cat castiga un angajat Metrorex. In medie, salariile sunt colosale, dar vor majorari cu 42%
Foto: libertatea.ro

Majorarea ceruta initial de Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou, de 42%, ar veni in completarea unui caştig mediu lunar brut de 1.600 de euro. Ramane de vazut cum vor decurge negocierile de saptamana viitoare. Reprezentantii Ministerului Transporturilor sustin ca nu exista buget pentru majorari salariale.

Metrorex si angajatii, in conflict din octombrie 2018

La finalul lunii, un conflict s-a iscat intre cei mentionati. Angajatii au anuntat ca vor face o greva pe 10 noiembrie. Oprirea metroului a fost anulata. S-a purtat o discutie pe 7 noiembrie, dar fara rezultat. Inca se asteapta un raspuns final dupa negocierile de saptamana viitoare.

Istoric greve la Metrorex

In ultimii 28 de ani, la Metrorex au fost 15 greve generale, 18 greve de avertisment şi una de solidaritate. Multe dintre ele au fost declarate ilegale. Ultimul protest a avut loc pe 17 noiembrie 2009. Bucureştiul a fost paralizat intre orele 4.00 şi 16.00. Sindicaliştii au cerut o majorare de 20% a salariilor la vremea respectiva.

Publicat: 12 Nov. 2018, 14:19 Life
Pe aceeași temă