Care este adevăratul motiv pentru care nu se pune miere în ceaiul fierbinte

Publicat: 20 ian. 2020, 15:29 Autor: alina.serea Retete & Diete
Care este adevăratul motiv pentru care nu se pune miere în ceaiul fierbinte

Mierea are un gust aparte și este mai sănătoasă decât zahărul, astfel că multă lume o pune în ceai, în cafea sau în prăjituri. Specialiștii recomandă însă prudență.

Probabil cu toții am auzit că mierea devine toxică atunci când este preparată termic în prăjituri ori adăugată în ceai sau cafea. Cât este însă adevăr și cât mit în această informație?

Mierea încălzită devine toxică?

Ei bine, potrivit specialiștilor, în momentul în care mierea se încălzește la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius, se eliberează o substanță numită HMF sau hidroximetil furfurol. Acesta este însă un compus organic format prin deshidratarea anumitor zaharuri, orice tip de zaharuri. Dacă acest compus este absorbit în organism el devine toxic. Pe de altă parte, un zahăr caramelizat are de câteva mii de ori mai mult HMF decât poate să producă mierea încălzită. Această substanță se elibererază și atunci când facem gem, când uscăm fructe, când prăjim cafea, când caramelizăm zahăr, ori când facem pâine prăjită.

Mierea pasteurizată, mai puțin nutritivă?

Mierea pasteurizată (de producător), cea adăugată în alimente / băuturi fierbinți sau cea utilizată la gătit în diferite preparate ce vor trece printr-un proces termic își schimbă compoziția.

Temperatura distruge mai mulți compuși benefici din miere, la fel cum aceasta distruge și multe vitamine și alți compuși din legume și fructe.

Chiar dacă temperatura la care se realizează în general pasteurizarea mierii este relativ scăzută (aproximativ 62-65 ˚C), aceasta conduce la distrugerea unei părți semnificative a nutrienților. Cei mai afectați nutrienți sunt enzimele și vitaminele termosensibile. La temperaturi de peste 70 ˚C aceasta pierde mare parte din aromă.

Citește și: Singurul ceai care distruge celulele canceroase în numai 48 de ore! Cum să pregătești leacul miraculos

Așadar, utilizarea mierii în ceai fierbinte sau alte produse încălzite sau care necesită încălzire nu aduce decât un plus sensibil de valoare nutritivă față de îndulcitorii tradiționali (de exemplu zahăr brun). Ideea este că prelucrarea termică distruge enzimele mierii. Practic, de fiecare dată când încălzim mierea, enzimele se distrug, ceea ce reduce foarte mult calitățile curative ale mierii. Mierea crudă și proaspătă are proprietăți antibacteriene și antifungice incredibile.

Astfel, pentru a beneficia cât mai mult de efectele benefice ale mierii este recomandat să o consumați proaspătă, nepasteurizată. Și, desigur, dacă vrem să îndulcim ceaiul sau cafeaua, ar fi bine ca temperatura acestora să fie de mai puțin de 40 de grade.

Cum recunoaștem mierea falsificată de cea naturală

Mierea de calitate este aceea care se cristalizează după câteva saptamâni de la recoltare, în timp ce mierea falsificată este fluidă. Toate sortimentele de miere autohtone se cristalizează într-un interval de timp cuprins între o lună și 3 luni, cu excepția mierii de salcâm și de mană care se cristalizează în 10-14 luni de la recoltare.

Cristalizarea mierii în timp este un proces natural.În concluzie, ne putem feri de falsuri atunci când cumpărăm miere cristalizată sau imediat după ce a fost recoltată, doar dacă sursa este una de încredere, care nu a folosit adaosuri gen sirop de zahăr, melasă și dextroză. Mierea falsificată nu se cristalizează. Falsificarea mierii se realizează cu apă, glicerină, zahăr, glucoză, dextroză, melasă, amidon, arome, coloranți, îndulcitori sintetici și conservanți.

Citește și: Cinci obiceiuri de dimineaţă pentru a avea mai multă energie

Publicat: 20 ian. 2020, 15:29 Autor: alina.serea Retete & Diete
Pe aceeași temă