E bine sau nu să pui miere și lămâie în ceaiul fierbinte? Cât e mit și cât e adevăr?

Publicat: 11 feb. 2020, 10:00 Autor: Ionita Nicoleta Retete & Diete
E bine sau nu să pui miere și lămâie în ceaiul fierbinte? Cât e mit și cât e adevăr?

În plin sezon de iarnă, o cană de ceai fierbinte cu miere și lămâie poate fi cea mai la îndemână soluție pentru a ne încălzi. În plus, dacă virozele ne dau târcoale, lămâia ne poate fi de ajutor, în condițiile în care are multă vitamina C, care ajută organismul să lupte împotriva răcelilor. O singură lămâie asigură 28% din necesarul zilnic de vitamina C. Dacă adăugăm și beneficiile aduse de miere, deja obținem o băutură nu doar gustoasă, cât mai ales sănătoasă.

Mierea este toxică, dacă o puneți în ceai fierbinte

Mierea de albine este un aliment extrem de sănătos, care poate aduce foarte multe beneficii organsimului uman. Folosită în întreaga lume, mierea este bună atât în alimentație, cât și în cosmetică. Pentru a înțelege cât de mult este utilizată mierea, trebuie să știți că anual se produc aproximativ două milioane de tone de miere la nivel mondial. Acest aliment minune este un antibacterian natural, care vă poate ajuta să preveniți și chiar să tratați mai multe tipuri de infecții. Unul dintre cele mai cunoscute beneficiii ale mierii este faptul că alină durerile în gât și tusea. Oricine a încercat să scape de aceste simptome cu o cană de ceai fierbinte, în care a pus măcar o linguriță de miere. Am putea crede că am ales varianta perfectă pentru un leac natural, dar lucrurile nu stau deloc așa. Medicii atenționează că atunci când este folosită în ceva fierbinte, în special în băuturi, mierea își pierde toate substanțele benefice. Mai mult, mierea poate elimina în organism o substanță toxică, HMF, hidroximetilfurfural, dacă este pusă în alimente care au peste 40 de grade Celsius. Toate vitaminele și enzimele din miere se distrug la temperaturi înalte, astfel că o linguriță de miere în ceai fierbinte nu vă aduce practic niciun beneficiu, în afară de gustul bun pe care îl va avea băutura.

Lămâia și mierea în ceai fierbinte, zero beneficii

Alături de miere, într-o cană de ceai fierbinte merge de minune și puțină lămâie. Aroma acestui fruct ne îmbie simțurile și este și știut faptul că lămâia este plină de vitamina C. Vitamina C este un antioxidant foarte puternic, care ajută organismul uman să lupte cu infecțiile și stimulează creșterea sistemului imunitar. Pe lângă vitamina C, lămâia are și vitamina A, dar și vitaminele din grupul B. Toate aceste beneficii fac din lămâie un fruct ideal, în special iarna, atunci când sistemul imunitar este mai scăzut, din cauza frigului. Nimic mai adevărat, dar ce facem atunci când punem acest fruct într-o băutură fierbinte? Răspunsul nu este unul pe placul iubitorilor de ceai fierbinte cu lămâie. Medicii ne avertizează că atunci când punem acest fruct în orice băutură fierbinte, își pierde toate substanțele nutritive. Astfel, lămâia nu va mai avea niciun efect antioxidant, iar în organism nu va ajunge niciun pic de vitamina C. Pentru a beneficia la maximum de calitățile pe care le au mierea și lămâia, este de preferat să le folosiți ca atare sau eventual să le puneți în băuturi la temperatura camerei sau chiar reci.

 

Publicat: 11 feb. 2020, 10:00 Autor: Ionita Nicoleta Retete & Diete
Pe aceeași temă