Carantină totală pentru două sau trei săptămâni? Raed Arafat: ”Dacă nu putem să mergem către o curbă descendentă…”

Publicat: 21 Oct. 2020, 08:33 Arhiva

Raed Arafat, șeful DSU, a vorbit pentru Digi24 despre situația în care țara noastră se află în prezent.

În Capitală, rata de infectare a crescut vertiginos, trecând de pragul de 3 la mia de locuitori. De asemenea, și în alte județel din țară, incidența a crescut, după ce din ce în ce mai multe persoane au ieșit pozitive la testarea pentru noul coronavirus. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat seara trecută la TV că odată cu creșterea numărului de persoane infectate cu noul coronavirus duce și la creșterea cifrei de pacienți la ATI.

Raed Arafat a declarat la Digi24 că 22 de municipii și 15 orașe din România au trecut de pragul de 3 la rata de incidență a cazurilor de coronavirus la mia de locuitori, astfel intrând în scenariul roșu: București, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Bacău, Reșița, Sfântu Gheorghe, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu Mureș, Zalău, Alexandria, Râmnicu Vâlcea.

Însă, cum numărul de persoane infectate cu noul coronavirus a început să crească în mai multe state europene, iar alte țări au luat deja măsura carantinării totale pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, și în România s-ar discuta despre un lockdown de două sau trei săptămâni.

„De aici vine presiunea. Creșterea numărului duce la creșterea cifrei în terapie intensivă și a presiunii pe spitale și pe sistemul sanitar. Sperăm că măsurile care s-au luat recent, dacă sunt respectate, să ducă la sistarea creșterii, cel puțin să ne oprim la un platou, dacă nu putem să mergem către o curbă descendentă, dar asta înseamnă că o perioadă o să avem o presiune pe sistemul sanitar, pentru că 3.000 – 4.000 și ceva de cazuri pe zi înseamnă un număr important de cazuri la terapie intensivă”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat: ”Impactul pe sistemul sanitar solicită și măsuri specifice cu care lumea nu e obișnuită cu ele”

Sistemul sanitar din România este pus la grea încercare. Raed Arafat a declarat la TV seara trecută faptul că autoritățile au fost nevoite să ia decizii și măsuri cu care oamenii nu sunt obișnuiți, pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

„Din păcate suntem într-o situație care nu este una normală și știe toată lumea acest lucru. Nu putem căuta normalitatea în situația în care ne aflăm acum. Toată activitatea noastră se desfășoară, în aceste momente, în condiții specifice unei pandemii. În aceste condiții, nu avem cum să invocăm modul de lucru normal, de zi cu zi. Acest mod de lucru se schimbă în cadrul unei pandemii când ai foarte multe cazuri și trebuie să-ți adaptezi activitatea.

Noi am trimis acolo medici. Azi am vorbit cu rezidenții trimiși de noi și care lucrează. De mâine mai detașăm medici acolo și nu numai acolo, și în alte zone ale țării. La acest moment, noi trebuie să stăm și să înțelegem că situația necesită efortul tuturor și înțelegerea tuturor.

Colegii medici înțeleg că sunt obosiți, înțeleg că sunt cu suprasolicitare, dar pandemia nu ne scutește și continuă și ea și încercăm să limităm răspândirea, dar impactul pe sistemul sanitar solicită și măsuri specifice cu care lumea nu e obișnuită cu ele, dar pe care trebuie să le acceptăm pentru că nu lucrăm în condiții de normalitate. (…)

Șeful DSU: ”Nu lucrăm în condiții de normalitate”

Repet, nu lucrăm în condiții de normalitate și e imposibil să garantăm condiții de normalitate într-o situație de acest tip.

Trebuie să lucrăm cu toțîi, avem nevoie toți de personal în plus dar n-ai cum să asiguri numărul ideal pentru fiecare și atunci de exemplu, la Ploiești, în loc să programezi un număr mare de operații, poți să programezi mai puține, mai ales cele programabile, și să aloci medici de la ATI care să lucreze pe partea COVID, pe lângă cei detașați. Și acest lucru înțeleg că se face. Eu am vorbit mai devreme cu directoarea DSP Ploiești. Înțeleg că din cei șase medici care lucrează pe non-COVID, doi vor lucra cu cei patru care deja lucrează pe COVID acum, pentru că acolo e presiunea foarte mare.

Urmează să mai detașăm un număr de medici care au terminat rezidențiatul și mâine semnăm ordinul de detașare și îi suplimentăm cu încă trei medici ATI. Acest lucru îl facem și în alte părți. Suntem deschiși să găsim soluții. Orice este posibil de rezolvat, îl facem.

Colegii din spitale trebuie să înțeleagă că situația nu poate fi considerată una de normalitate și nu putem solicită să lucrăm în condiții de normalitate. Deja am depășit faza asta și suntem în față unei situații în care trebuie să ne adaptăm și să acceptăm că unele lucruri nu le facem cum le-am făcut în fiecare zi”, a spus Raed Arafat la TV.

Publicat: 21 Oct. 2020, 08:33 Arhiva
Pe aceeași temă