Când încep înscrierile pentru Evaluarea Națională. Calendarul examenelor din 2020

Publicat: 01 Jun. 2020, 14:00 General
Când încep înscrierile pentru Evaluarea Națională. Calendarul examenelor din 2020

Încep înscrierile pentru Evaluarea Națională, astfel că elevii de clasa a 8-a mai au puțin timp la dispoziție înaintea primului test important pe care îl vor susține. Pandemia de coronavirus a afectat și sectorul de învățământ, iar calendarul examenelor a suferit modificări anul acesta.

Când încep înscrierile pentru Evaluarea Națională

Încep emoțiile pentru elevii de clasa a 8-a. În această săptămână, mai exact în perioada 2-5 iunie, aceștia trebuie să se înscrie pentru a susține Evaluarea Națională. Lucrurile vor fi însă destul de diferite în acest an școlar din cauza pandemiei de coronavirus, care i-a obligat pe elevi să facă orele la distanță, prin intermediul sistemului online.

Și pentru că examenele se vor desfășura în condiții speciale de data aceasta, au apărut și unele dileme. Una dintre marile probleme ridicate de părinți, dar și de către cei din Ministerul Educației a fost aceea a temperaturii elevilor. În ziua examenelor, acestora li se va lua temperatura înainte de a intra în sală, iar în cazul în care vor avea peste 37,3, elevii nu vor fi lăsați să dea proba respectivă.

Ministrul Educației, Monica Anisie, găsise două variante de a rezolva această situație. Prima era ca elevii să poată susține examenele într-o sală izolată. O altă variantă a fost aceea ca aceștia să dea examenele mai târziu, așa cum se va și întâmpla, de altfel. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a doua sesiune a Evaluării Naționale va începe pe 29 iunie.

De asemenea, elevii care au fost testați pozitiv sau cei care sunt nevoiți să stea în izolare pot susține Evaluarea Națională, dar după anumite proceduri. Deocamdată, Ministerul Educației încearcă să găsească o variantă pentru a rezolva această problemă, împreună cu cei din Ministerul Sănătății.

Calendarul examenelor în 2020

După încheierea înscrierilor, elevii vor mai avea la dispoziție încă 10 zile până când vor susține primul examen. Este important de știut că subiectele de la Evaluarea Națională nu vor cuprinde temele care ar fi trebuit să fie predate în semestrul al doilea. Iată cum arată calendarul examenelor pentru elevii de clasa a 8-a.

Evaluarea Națională 2020

  • 2 – 5 iunie: înscrierea elevilor pentru Evaluarea Națională
  • 15 iunie: proba scrisă la Limba și literatura română
  • 17 iunie: proba scrisă la Matematică
  • 18 iunie: proba scrisă la Limba și literatura maternă
  • 22 iunie: afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
  • 22 iunie: depunerea contestațiilor (între orele 16:00 și 19:00)
  • 23 iunie: depunerea contestațiilor (între orele 8:00 și 12:00)
  • 23-26 iunie: soluționarea contestațiilor
  • 27 iunie: afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Trebuie menționat faptul că elevii care vor dori să depună contestații la una sau la mai multe probe pot face acest lucru și prin intermediul mijloacelor electronice. Astfel, aceștia trebuie să completeze și să semneze o declarație-tip, în care vor menționa că au luat la cunoștință faptul că nota pe care o vor primi după contestație poate crește sau poate să scadă nota inițială obținută la Evaluarea Națională.

Pentru că elevii care vor susține aceste examene sunt încă minori, declarația-tip trebuie să fie semnată și de către unul dintre părinții copilului sau acolo unde este cazul, de către reprezentantul legal al elevului.

În cadrul examenelor pentru Evaluarea Națională, elevii vor fi supravegheați de către cel puțin un profesor. Acesta trebuie să aibă o specialitate diferită față de cea la care se dă examenul respectiv.

Publicat: 01 Jun. 2020, 14:00 General
Pe aceeași temă