Cancerul, principala cauză de deces în țările dezvoltate

Publicat: 03 Sep. 2019, 15:57 Life
Cancerul, principala cauză de deces în țările dezvoltate

Ar putea ocupa primul loc și în topul mondial al mortalității în următoarele decenii.

Cancerul, principala cauză de deces . În prezent, maladiile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial în rândul adulților de vârstă mijlocie (40% din total), însă, în țările dezvoltate, locul acestora a fost luat de cancer, potrivit unor studii publicate marți în prestigioasa revistă medicală The Lancet.

Potrivit celor două studii, în țările dezvoltate, cancerul ucide de două ori mai multe persoane decât maladiile cardiovasculare.

Cancerul, principala cauză de deces

Cancerul, principala cauză de deces

„Datele noastre arată că, în 2017, cancerul a fost a doua cea mai întâlnită cauză de deces la nivel global, cu 26% dintre morți. Dar, pe măsură ce cazurile de maladii cardiace scad, cancerul ar putea deveni principala cauză de deces la nivel mondial, în doar câteva decenii”, a spus Gilles Dagenais, profesor la Universitatea Laval din Quebec, Canada, unul dintre coautorii studiilor.

În 2017, dintr-un total de 55 de milioane de decese înregistrate la nivel mondial, 17,7 milioane au fost provocate de maladii cardiovasculare, printre care se numără insuficiența cardiacă, angina pectorală și infarctul.

Aproximativ 70% dintre toate cazurile de maladii cardiace și decese cauzate de acestea sunt rezultatul unor factori de risc asupra cărora se poate interveni, precum hipertensiunea arterială, un nivel crescut al colesterolului, alimentația, fumatul.

În țările dezvoltate, numărul persoanelor diagnosticate cu maladii cardiace a scăzut dramatic în ultimele decenii, după ce au devenit comune tratamentele cu statine – pentru reglarea nivelului de colesterol – și cu medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale.

Echipa profesorului Dagenais spune că rezultatele cercetărilor lor arată că numărul mai mare de decese provocate de maladiile cardiovasculare înregistrat în țările sărace și în curs de dezvoltare poate fi o consecință a unui sistem de sănătate publică deficitar (condiții de spitalizare și tratament medicamentos).

Cercetările au fost efectuate în cadrul studiului Prospective Urban and Rural Epidemiologic (PURE), publicat în The Lancet și prezentat la un congres al Societății de Cardiologie Europene de la Paris.

Țările monitorizate au fost Argentina, Bangladesh, Brazilia, Canada, Chile, China, Columbia, India, Iran, Malaysia, Pakistan, Palestina, Filipine, Polonia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Suedia, Tanzania, Turcia, Emiratele Arabe Unite și Zimbabwe.

Publicat: 03 Sep. 2019, 15:57 Life
Pe aceeași temă