Bucureștiul rămâne fără căldură la iarnă? Rețeaua de termoficare, în pragul colapsului datoriile fiind de 140 milioane lei

Publicat: 10 oct. 2019, 11:09 Autor: D. C. Ciao.ro
Bucureștiul rămâne fără căldură la iarnă? Rețeaua de termoficare, în pragul colapsului datoriile fiind de 140 milioane lei

Claudiu Crețu, administrator special ELCEN, avertizează că termoficarea din București e aproape de colaps și necesită investiții urgente.

Bucureștiul rămâne fără căldură la iarnă? Fără investiții serioase în următorii 1-2 ani, funcționarea ELCEN pe partea de producție ar putea fi grav afectată, a mai afirmat acesta.

„În momentul de față, sistemul de termoficare din București se află într-o situație dramatică, marcată de creșterea pierderilor de agent termic și apă de adaos, atât din punct de vedere tehnic din cauza degradării rețelei de transport și distribuție, cât și din punct de vedere financiar întrucât există restanțe la plata facturilor curente, precum și a subfinanțării ce a îngreunat/împiedicat acțiunile de modernizare și reabilitare. Sunt necesare eforturi deosebite pentru a gestiona un sistem complex, nemodernizat la timp, cu durata de viață depășită care, în lipsa investițiilor urgente, riscă avarii iminente majore. ELCEN are în componență patru CET-uri, din care doar una este modernizată – CET București Vest, iar rețelele de transport și distribuție sunt și ele supradimensionate și vechi de peste 40 de ani, iar reparațiile au fost mai degrabă cârpeli. Cu cât se întârzie mai mult în ceea ce privește investițiile, cu atât cresc pierderile și, implicit, costurile operaționale.

Perspectivele referitoare la riscul creșterii dependenței României de importurile de gaze și electricitate care este, de altfel, un efect cât se poate de clar al lipsei de investiții, reprezintă o situație ce trebuie abordată cu maximă implicare și asumare de către toate instituțiile statului. În perioadele de vârf de consum, când producția internă și extracția din depozitele de gaze nu sunt suficiente, România își asigură necesarul din importuri. În eventualitatea unei întreruperi a livrării de gaze naturale din Rusia iminentă pentru iarna 2019-2020 pe fondul disputelor legale din Ucraina și Rusia, Bucureștiul s-ar putea afla într-o situație vulnerabilă din pricina unui deficit de gaze din import”, a explicat Claudiu Crețu, administrator special ELCEN, pentru contributors.ro.

Bucureștiul rămâne fără căldură la iarnă?

Crețu a avertizat că, fără investiții majore în următorii ani, funcționarea ELCEN ar putea fi grav afectată: „Fără investiții serioase în următorii 1-2 ani, ELCEN nu poate fi o companie eficientă, ba mai mult, funcționarea pe partea de producție ar putea fi grav afectată cu repercusiuni majore, pe termen lung, asupra aproximativ două milioane de locuitori și cu impact negativ în ceea ce privește siguranța SEN”.

Întrebat care e situația actuală a companiilor ELCEN și RADET, el a răspuns: „Neachitarea subvenției de către Primăria Municipiului București în conformitate cu obligațiile asumate a condus la creșterea valorii creanțelor curente, ajungându-se în prezent la suma de 140 milioane lei. În aceste condiții, ne apropiem periculos de situația în care nu vom putea plăti la rândul nostru materia primă, gazul natural, către furnizorul Romgaz și nu vom putea efectua plata salariilor propriilor angajați. În orice moment, furnizorul de gaz poate sista livrarea materiei prime pe fondul neachitării obligației de plată, ceea ce ar putea conduce la întreruperea furnizării apei calde și a căldurii la consumatori”. Primăria nu achită nici subvenția curentă, datoriile curente fiind 140 milioane lei, ceea ce înseamnă că nu vom putea plăti gazul și nici salariile angajaților, a precizat acesta.

Publicat: 10 oct. 2019, 11:09 Autor: D. C. Ciao.ro
Pe aceeași temă