Boli rare pe care oamenii le aveau inainte, dar pe care toata lumea le-a uitat complet! Cum se manifestau „cloroza” si „sindromul dintilor care explodeaza”

Publicat: 21 Feb. 2018, 13:12 Life

Desi au disparut total in vremurile noastre, cateva boli rare au marcat istoria si au facut si mii de victime.

Cand medicina se afla abia la inceputurile sale si inca se faceau descoperiri de tot soiul, cei care practicau aceasta meserie s-au ingrozit de cateva maladii care isi faceau simtita prezenta. Dintre aceste boli rare, din fericire niciuna nu mai exista si in zilele noastre.

Totusi, inainte oamenii se confruntau cu cateva boli care si acum ar reusi sa ingrozeasca pe toata lumea. Medicii de atunci au consemnat descoperirile lor si unele erau de-a dreptul bizare.

Boli rare pe care oamenii le aveau inainte

Multe boli rare nu mai exista in ziua de azi, dar in anul 1817, „sindromul dintilor care explodeaza” facea ravagii printre pacientii. Oamenii sufereau de dureri inexplicabile la nivelul maxilarului, iar uneori agonia se intindea pe zile intregi.

Un stomatolog din Pennsylvania, Statele Unite ale Americii, a fost primul care a consemnat detalii despre aceasta maladie. Din cate se pare, dintii pacientilor ajugeau la propriu sa explodeze, pentru ca pe vremea aceea erau folosite diverse metale la plombarea dintilor si maselelor.

Din seria de boli rare mai facea parte si „cloroza”. Cele care sufereau de asa ceva erau in special tinerele, iar pielea lor incepea sa capete o paloare de galben spre verde, din cauza scaderii hemoglobinei din sange. Medicii de atunci credeau ca aparitia „clorozei” era influentata de castitatea femeilor.

Boli rare pe care oamenii le aveau inainte

In secolele XIX si XX, muncitorii din fabricile de chibrituri aveau si ei de-a face cu una dintre aceste boli despre care toata lumea pare sa fi uitat. Oamenii incepeau sa sufere de „fosfonecroza”, o afectiune atat de groaznica, incat ii lasa desfigurati. Singura optiune pe care medicii le-o dadeau pacientilor care sufereau de „fosfonecroza” era sa le fie scos maxilarul.

La fel, in secolele XV si XVII, oamenii incepusera sa creada cu tarie ca sufera de o maladie numita „iluzia sticlei”. Aceasta afectiune psihica s-a manifestat in special in Europa si tot mai multi oameni erau convinsi ca sunt facuti din sticla si pot oricand sa isi piarda vietile, daca s-ar fi ciocnit de ceva si spart.

In anul 1857, din seria de boli rare a mai facut parte si epidemia de la National Hotel, din Washington D.C., Statele Unite ale Americii. Acolo, peste 400 de oaspeti au murit in conditii suspecte, dupa ce au fost loviti de o maladie necunoscuta. Boala se manifesta prin diaree, crampe musculare puternice si varsaturi, dar dupa cateva luni a disparut complet.

(sursa: bbc.com)

Publicat: 21 Feb. 2018, 13:12 Life
Pe aceeași temă