Exista o serie de boli de care ne putem molipsi de la feline. Daca ai un astfel de companion, asigura-te ca nu e prin preajma copiilor.
Boli molipsitoare de la pisica! Iti prezentam o lista de astfel de afectiuni, de care in special gravidele se pot molipsi. De cele mai multe ori, riscurile imbolnavirii sunt mai mari daca persoana este zgariata, muscata sau are un contact direct cu fecalele animalului de companie. Sunt cateva boli periculoase, la care gravidutele care au acasa o pisica trebuie sa fie atente.
Salmonela se regaseste in intenstinul, dar si in fecalele umane, sau a animalelor. Poate fi regasita in carnea cruda, laptele nepasteurizat si se manifesta prim voma si diaree. Cei care intra in contact direct cu felinele care nu au fost vaccinate sau cele de pe strada se pot molipsi.
Cel mai predispusi sunt cei mici, pentru ca au tendinta de a umbla in litiera pisicii. Daca nu exista o igiena a mainilor corespunzatoare, ajunge sa se manifeste in cateva zile. Copiii si batranii sunt predispusi pentru ca pot avea sistemul imunitar ceva mai scazut.
Rabia este o infectie virala care ajunge sa afecteze atat creierul, cat si coloana vertebrala. Animalele pot raspandi omului aceasta infectie periculoasa, dupa ce au fost la randul lor contaminate. E transmisibil la om prin muscaturi ale animalelor. Cand apar primele simptome, este fatala in cazul omului, dar si a pisicilor sau cainilor.
Printre simptome, aceasta afectiune se manifesta cu crampe abdominale, dureri mari de burta, diaree, greata, voma sau febra. Tratamentul este cel cu antibiotice, in cazurile ceva mai severe. Alimente toxice pentru pisici!
Bacteria se manifesta prin instalarea unei infectii intestinale si molipsirea de la pisica este una foarte rapida catre om. Se intampla cand nu exista o buna spalare pe maini, dupa ce au atins fecalele de pisica. Bacteria se mai regaseste si in carnea care nu a fost gatita bine termic.
Este una dintre cele mai intalnite boli ce ajunge la oameni, de la pisica. Toxoplasmoza este o infectie cauzata de catre un parazit unicelular. Se poate reproduce doar in intestinul felinelor.
Majoritatea animalelor pot fi insa purtatoare, dar in cazul pisicilor, pot elibera ouale care cauzeaza infectarea. Se transmite la om atunci cand nu exista o spalare pe maini temeinica, daca au intrat in contact cu fecale de pisica. La copii se intampla daca umpla la litiera pisicii.
sursa: totuldespremame.ro