Datorita aromei deosebite, dafinul este folosit in gastronomie, la prepararea diverselor mancaruri. Compusii benefici din aceasta planta o recomanda si ca planta medicinala.
Cunoscut si sub numele de laur, este o planta aromatica originara din zona Mediteranei. Inca din vremuri stravechi, se considera despre dafin ca avea o putere vindecatoare, fiind fololosit in prepararea diverselor leacuri. Chiar si in vremurile noastre, foile de dafin sunt considerate plante cu efect tamaduitor. Iata cateva dintre beneficiile foilor de dafin asupra sanatatii!
Avand un puternic efect antioxidant, foile de dafin pot fi folosite pentru a elimina substantele toxice din organism, pentru a ameliora simptomele neplacute ale sindromului de colon iritabil si pentru a stimula digestia. Este indicat a fi folosit in indigestii, balonari si stari de voma.
Uleiul de dafin este recomandat in tratarea racelilor, a astmului bronsic si a tusei. Inhalarea fumului rezultat prin incalzirea uleiului de dafin ajuta la desfundarea cailor respiratorii si favorizeaza expectoratia.
Frunzele de dafin contin o substanta (eugenol) care are proprietatea de a reduce inflamatia. De aceea, foile de dafin sunt eficiente in ameliorarea durerilor articulare si musculare.
Foile de dafin te ajuta sa ai un par frumos si stralucitor, fara matreata. Piseaza cateva foi de dafin si adauga peste ele un litru de apa fierbinte. Tine acoperit vasul timp de 20 de minute, apoi strecoara apa si las-o sa se raceasca. Aplica solutia pe par si las-o sa actioneze timp de o ora, apoi clateste cu apa calduta.
Slabeste cu foi de dafin si scortisoara
Avand proprietati antioxidante si antimicrobiene, uleiul din foi de dafin ajuta la curatarea pielii in profunzime si previne imbatranirea prematura a acesteia, respectiv aparitia ridurilor. Totodata, foile de dafin pot fi folosite pentru tratarea eruptiilor cutanate.
Diverse cercetari stiintifice au aratat ca foile de dafin pot scadea nivelul de zahar din sange, pe cel de colesterol „rau” (colesterolul cu lipoproteine cu densitate scazuta – LDL) si trigliceridele. Pe de alta parte, foile de dafin ajuta la cresterea colesterolului „bun” (colesterolul cu lipoproteine cu densitate ridicata – HDL).
Foile de dafin pot cauza somnolenta sau ameteala. Din aceasta cauza, ele nu sunt recomandate a fi consumate in combinatie cu medicamentele antidepresive sau sedative, precum clonazepam, lorazepam, fenobarbital, zolpidem si altele. De asemenea, foile de dafin pot diminua actiunea analgezicelor.
Daca vrei sa iei un supliment pe baza de pudra de dafin, iti recomandam sa ceri in prealabil opinia medicului, pentru ca tratamentele naturiste nu sunt intotdeauna 100% sigure. Doza corespunzatoare depinde de mai multi factori, printre care varsta, starea de sanatate si afectiunile de care suferi.
sursa: divahair.ro