O cercetare efectuată de Universitatea Australiei de Vest, publicată în Royal Society Open Science, arată că bărbații infideli pot fi depistați.
Barbatii infideli, recunoscuti dupa trasaturile faciale. Experții au afirmat că bărbații cu trăsături mai „masculine” sunt mai predispuși să fie catalogați drept infideli. Același tip de persoane par să fie mai deschiși cu privire la faptul că au înșelat sau au „furat” partenerele altor bărbați. Cu toate acestea, cercetătorii insistă că rezultatele sunt modeste, iar oamenii ar trebui să fie precauți în a încerca să-i depisteze pe cei vinovați de adulter doar după față.
Echipa de cercetare susține că îndoielile față de bărbații cu trăsături mai masculine – precum creasta sprâncenelor pronunțată, o linie a maxilarului mai accentuată și buze mai subțiri – au oferit un avantaj în evoluție, permițându-le femeilor heterosexuale să descopere partenerii ”ciudați” și bărbaților să recunoască un potențial rival, care să le seducă partenera.
Studiile anterioare în acest domeniu au sugerat că femeile sunt capabile să descopere bărbații infideli după o poză a feței, iar caracterul masculin al unui chip a reprezentat un factor cheie în judecată. Bărbații care au privit imagini cu femei nu au reușit să descopere foarte multe femei care comit adulter. Totuși, nu a fost clar dacă oamenii își pot da seama dacă cineva de același sex este infidel sau nu.
Specialiștii au descris, în jurnalul Royal Society Open Science, cum i-au pus pe participanții albi și heterosexuali să judece trăsăturile faciale ale altor 189 de adulți fotografiați și folosiți într-o cercetare precedentă. Ei au ales 293 de bărbați și 472 de femei, care au studiat poze cu femei și 299 de bărbați și 452 de femei, care au privit imagini cu bărbați. Posibilitatea ca persoana din imagine să fie infidelă a fost măsurată pe o scară de la unu la 10.
Persoanele din pozele folosite în cercetare au afirmat anterior că au înșelat sau au luat partenerul unei alte persoane. Imaginile lor au mai fost judecate după gradul de atractivitate și de încredere inspirată și după cât de masculine sau feminine păreau.
Rezultatele au arătat că atât femeile, cât și bărbații, au dat note mai mari imaginilor bărbaților care au recunoscut că au fost mai infideli.
Când echipa de cercetare a examinat ce aspecte ale fețelor bărbaților ar fi oferit indicii cu privire la infidelitate, ei au observat că trăsătura principală a fost aspectul masculin pronunțat. Analizele mai amănunțite au confirmat că aceasta este legată de recunoașterea în sine a adulterului, dar că nu este complet prezisă.
Experții au insistat, însă, că mai există alți factori care arată dacă cineva este infidel. „Infidelitatea dovedită adevărată variază în mostrele pe care le-am pus la dispoziție, iar 4-8% din variație este justificată de media perceperii infidelității acelor fețe”, a afirmat doctorul Yong Zhi Foo, primul autor al cercetării Universității Australiei de Vest.
Grupul de cercetare s-a declarat surprins că participanții la studiu au idenficat adulterul doar la bărbați. Ei au sugerat că acest rezultat ar putea fi justificat de mai mulți factori, printre care se numără folosirea produselor cosmetice de către femei, care maschează trăsături și gesturi, și predispoziția redusă a acestora spre infidelitate.
Aceștia au susținut că au avut nevoie de mai multe experimente, cu un număr mai mare de participanți – inclusiv oameni mai bătrâni, care ar fi avut mai mult timp să își înșele partenerii – pentru a găsi rezultate concludente.
Doctorul Kristen Knowles, specialist în psihologie evoluționistă la Universitatea Queen Margaret din Edinburgh, a afirmat că rezultatele cercetării din Australia sunt interesante pentru că au creat o conexiune clară între percepțiile de infidelitate și acțiunea propriu-zisă. Ea a afirmat că rezultatele pot fi văzute doar la bărbați pentru că femeile nu sunt atât de deschise în a afirma că și-au înșelat partenerul sau au „furat” pe cineva care era deja într-o relație.
Cu toate acestea, Knowles insistă că nu doar bărbații cu trăsături mai masculine sunt mai infideli. „Ar trebui să fim conștienți de faptul că aceste comportamente sunt incredibil de complexe și sunt, probabil, influențate de mulți factori, precum aspecte sociale și culturale, personalitate, genetică și experiențe de viață”, a declarat aceasta.