Avertisment cumplit: ”Vor fi permanent restricții în anii următori”

Publicat: 04 Jun. 2021, 13:00 Arhiva
Avertisment cumplit: ”Vor fi permanent restricții în anii următori”

Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, avertizează că dacă ritmul vaccinării anti-COVID-19 nu crește în următoarea perioadă, România nu va putea atinge imunitatea de turmă.

Specialistul spune că în acest fel poate „expira” valabilitatea vaccinului și vom avea parte permanent, în următorii ani, de restricții periodice, inclusiv purtarea măștii și restricții de circulație, în paralel cu vaccinarea împotriva COVID-19.

„Este un scenariu, în care noi nu vom reuși să ajungem la imunitatea de grup niciodată. Dacă tragem mult mâța de coadă și prelungim mult procesul de vaccinare e posibil să înceapă să se termine perioada de imunitate a vaccinului. Nu știm cât durează. Este posibil acest lucru. S-ar putea ca prin primăvară, dacă noi reușim să ajungem abia la un 50%, anul viitor să trebuiască să reîncepem procesul de vaccinare”, a declarat Răzvan Cherecheș, la Europa FM.

”Dacă noi nu ajungem la imunitatea de grup, nu putem să ne reluăm activitatea normală”

România se apropie de 4,4 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, dar nu a atins încă ținta anunțată pentru 1 iunie de 5 milioane.

„Dacă noi nu ajungem la imunitatea de grup, nu putem să ne reluăm activitatea normală. Înseamnă că, periodic, în următorii ani vom avea restricții în unele zone, limitări de libertate de mișcare, din nou impunerea măștii până la scăderea numărului de cazuri, din nou campanii de vaccinare, pentru că ăsta e genul de efort pe care poți să-l faci o dată, semnificativ și dacă nu l-ai făcut pe urmă tot trebuie să continui. Populația se uzează, deci acum e vital ca guvernul și autoritățile să își folosească toate resursele, să le împingă într-o singură direcție”, a conchis Răzvan Cherecheș.

Sursa foto: Arhiva Ciao

Publicat: 04 Jun. 2021, 13:00 Arhiva
Pe aceeași temă