Anunț oficial: școala începe pe 14 septembrie. Cele trei scenarii anunțate de Președintele României, Klaus Iohannis

Publicat: 06 Aug. 2020, 08:21 Arhiva

În urmă cu o zi, Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut declarații de presă foarte importante referitoare la noul an școlar.

Așa cum a spus și oficialul, noul an școlar va începe cu data de 14 septembrie 2020, elevii vor merge fizic la cursuri și ore, în funcție de numărul de persoane îmbolnăvire cu noul coronavirus la mia de locuitori înregistrat per localitate. În cel mai rău caz, școala se va face tot în sistem online. Astfel, Președintele Klaus Iohannis a anunțat trei scenarii: verde, galben și roșu.

„Am avut o întâlnire foarte importantă cu premierul şi mai mulţi miniştri şi secretari de stat. Tema discuţiei a fost începerea anului şcolar, situaţia învăţământului din România şi măsuri specifice în vreme de pandemie. Primul lucru important pentru elevi, părinţi – pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la şcoală. Pentru a ţine cont de impactul pandemiei în fiecare şcoală, în fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii în funcţie de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt mai general valabile nu doar pentru şcoli, dar ele vor fi folosite şi pentru a evalua impactul pandemiei asupra şcolilor”, a declarat preşedintele.

Președintele: ”Felul în care va funcţiona fiecare unitate şcolară va fi decis local”

„Scenariul verde înseamnă un număr mic sau deloc de bolnavi în localitate. Scenariul roşu înseamnă mai mult de trei bolnavi pe zi în ultimele 14 zile şi duce la şcoala online. Scenariul galben înseamnă că grădiniţele şi şcoala primară merg la şcoală, clasele a VIII-a şi a XII-a merg la şcoală, iar restul claselor, în funcţie de decizia şcolii, merg sau nu la şcoală. Învăţământul online e acceptat ca şi învăţământ normal. Se predă materie şi lucrurile merg mai departe când nu se pot ţine cursuri fizice. Felul în care va funcţiona fiecare unitate şcolară va fi decis local. Deci decizia se descentralizează la nivel de judeţ şi în funcţie de situaţia concretă locală se va decide dacă va funcţiona după scenariul 1 – verde, scenariul 2, galben cu risc mediu sau scenariul 3, roşu, care înseamnă că şcoala se închide de tot”, a mai spus oficialul.

„Bucureştiul se încadreză în scenariul verde. Ca să fim bine înţeleşi. Majoritatea localităţilor intră pe scenariul verde. Un număr de câteva sute de localităţi, la momentul acesta, intră în scenariul galben. Sunt numai 50 de localităţi care azi s-ar încadra în scenariul roşu, a precizat Klaus Iohannis, scrie Adevărul.

Publicat: 06 Aug. 2020, 08:21 Arhiva
Pe aceeași temă