Grilajele efectiv sufoca aproape in totalitate copacul si ii limiteaza enorm suprafata de unde isi poate trage apa iar faptul ca i-au taiat scoarta le poate fi fatal copacilor.
Amenajari fara cap in Slatina! Cum au mutilat autoritaile copacii. Din dorinta de a acoperi pamantul de la radacina copacilor cu placi de metal care fac mai mult rau copacului dar arata mai bine autoritatile aproape au retezat total copacii.
Lucratorii de la Societatea de Dezvoltare Urbana Slatina s-au apucat sa ciopleasca trunchiul copacilor care nu incapeau in orificiul metalic prevazut in gratarele ce trebuiau montate. Nu si-a pus nimeni problema ca ar putea taia tabla si sa largeasca spatiul copacilor, toti au considerat mai rapid si mai util sa ia un topor si sa taie trunchiul copacilor tineri. Ba mai mult, orice om cu putina experienta de viata poate vedea clar ca acei copaci sunt inconjurati de asflat si beton, iar singurul loc prin care isi trageau apa era suprafata infima de langa tulpita, care acum a fost acoperita aproape in totalitate de un gratar metalic doar ca sa arate bine.
„Din păcate, angajatul nostru nu a înţeles, a încurcat grătarele şi în felul ăsta s-a ajuns la problema asta. Nu a luat legătura cu nimeni, cu superiorii săi, pur şi simplu a fost o eroare. Grătarele sunt pe dimensiuni, în aşa fel încât să intre pe locul respectiv. Sunt pe mărimi, am calculat şi când va creşte pomul, sunt puse pe câţiva ani, estimat. Astea micuţe probabil a fost şi o problemă de producţie, au fost vreo două trei grătare care nu s-au potrivit, din păcate s-a ajuns la situaţia asta. Au fost colegii mei în urmă, dar este prima şi singura situaţie, restul pomilor sunt în regulă, nu au fost probleme de genul ăsta.” a fost declaratia prin care autoritatile au incercat sa se apere.
„Scorţă se cheamă, sau coajă, în termeni populari, şi dacă au îndepărtat scoarţa asta, chiar dacă n-au ajuns la lemn, numai scoarţa, pomul se va usca, pentru că a-ntrerupt circuitul sevei. E o mare prostie! O să dispară pomii, un pom chiar dacă e ştrangulat mai zdravăn, cu o frânghie, să zicem, de-acolo or se rupe, or se usucă, pentru că s-a-ntrerupt circuitul. Pomul nu se strangulează! Acel pom moare sigur. N-au şi ei la spaţii verzi oameni?! E o mare greşeală! Nici nu trebuie inginer pentru aşa ceva, un om de rând poate să-şi dea seama că e o crimă să faci aşa ceva. Anul viitor, gata, n-o să mai înverzească. Bineînţeles că există şi riscul să fie doborât de vânt Acolo se instalează uscătură şi la un vânt puternic de-acolo se va rupe. Cam de pe-acolo se rup ei de regulă, de la colet, aşa se cheamă, dacă nu-i scoate furtuna din rădăcină, de la sol“, a declarat pentru Adevarul.ro inginerul horticol Mihail Pârşan, un recunoscut specialist în zona Olteniei.