Alexandru Rafila, avertisment îngrijorător. Ce ne așteaptă în următoarea perioadă: ”O să fie cel puțin 10.000 de cazuri pe zi”

Publicat: 31 oct. 2020, 11:39 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
Alexandru Rafila, avertisment îngrijorător. Ce ne așteaptă în următoarea perioadă: ”O să fie cel puțin 10.000 de cazuri pe zi”

Alexandru Rafila a transmis un avertisment îngrijorător. Medicul explică faptul că până în luna decembrie ar putea să fie instituită carantina pe zone mari, inclusiv în București, pentru că aceste cazuri noi care apar și sunt în creștere aduc la rândul lor alte cazuri noi.

„Procesul acesta nu s-a oprit și probabil până spre sfârșitul lunii decembrie, în lipsa altor măsuri – pentru că ne-am apropiat de o limită a măsurilor de un anumit tip, cele care sunt mai puțin restrictive – cred că numărul de cazuri la sfârșitul acestei luni va înregistra un număr cu cinci cifre, adică o să fie cel puțin 10.000 de cazuri pe zi. (…) La numărul acesta de cazuri, capacitatea de la terapie intensivă este, sigur, depășită, iar asta are consecință directă în ceea ce privește mortalitatea”, a spus Alexandru Rafila.

Mai mult decât atât, medicul a vorbit despre Cehia, care are o rată a incidenței cazurilor de coronavirus în ultimele două săptămâni de cinci ori mai mare decât a României: „Noi avem o mortalitate în jur de 6, până în 6, Cehia a depășit 12, în condițiile unui sistem de sănătate mai robust decât în România. Asta îmi demonstrează că la un moment dat, când numărul de cazuri determină internări masive la terapie intensivă și lucrul acesta blochează, practic, accesul la servicii de sănătate calificate, de terapie intensivă, mortalitatea crește”.

Măsuri mai dure, dar școlile să rămână deschise

„E puțin dur ceea ce spun, dar chiar sunt afectat de ceea ce spun, pentru că mă gândesc la această variantă și nu știu cum putem să o evităm decât dacă eventual urmăm un model care văd că este aplicat în Franța, chiar și în Germania – mai degrabă poate modelul din Germania – care, paradoxal, instituie măsuri de limitare a activităților economice, sociale, dar lasă școlile deschise, un lucru pe care eu personal îl agreez”, a menționat reprezentantul României la OMS.

Totodată, Rafila a explicat faptul că există studii care arată că nu copiii sunt principala sursă de transmitere a bolii în această perioadă, ci mai degrabă aglomerația din mijloacele de transport în comun, care este răspunzătoare de majoritatea cazurilor de transmitere.

„Lucrul acesta trebuie foarte serios luat în considerare”, a subliniat Alexandru Rafila.

Publicat: 31 oct. 2020, 11:39 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă