Alertă! Scenariul în cazul în care Capitala ajunge la o rată de incidență de 3 la mie

Publicat: 17 Oct. 2020, 09:40 Arhiva
Alertă! Scenariul în cazul în care Capitala ajunge la o rată de incidență de 3 la mie

Riscul de a ajunge la indicele 3 pentru Capitală este foarte clar și foarte posibil, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, care a explicat ce măsuri vor intra în vigoare în București în momentul în care se va atinge acest prag.

Grupul de Comunicare Strategică a publicat vineri lista pe județe a incidenței cumulate a cazurilor de coronavirus în ultimele 14 zile, la mia de locuitori. Bucureștiul este cel mai aproape de limita de 3 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile, cu un indice de 2,81.

„În momentul în care rata va ajunge la 3, se vor aplica regulile prevăzute pentru această situație în hotărârea de guvern: restaurantele închise, nu mai sunt activități la teatre, la cinematografe, masca devine obligatorie în toate spațiile publice, nu mai există diferențiere între spațiu aglomerat și spațiu neaglomerat, în toate spațiile masca este obligatorie. Sunt regulile de bază în această situație, când trecem de pragul de 3 la mie și pe care sperăm ca populația să le înțeleagă și să le respecte”, a spus Raed Arafat, vineri seară, la Digi24.

Arafat: „Nu este de dorit să ne trezim că Jandarmeria merge cu bastonul după oameni”

„Dacă oamenii nu înțeleg de ce se iau măsurile înseamnă că avem o problemă foarte mare în implementarea lor. Nu este de dorit nici să ne trezim că Jandarmeria merge cu bastonul după oameni și de aceea se încearcă să fie un dialog, pentru că nimeni nu vrea să ajungem la alte acțiuni, la alt nivel de confruntare, așa cum s-a ajuns în alte țări. Sistemele sanitare au limitele lor.

La unii limita se atinge mai repede, la alții mai greu, dar se atinge, dacă nu iei măsuri de prevenție și de limitare a răspândirii acestui virus. Nu se limitează în niciun fel drepturile, doar se iau niște măsuri care se impun pe parte de sănătate publică”, a subliniat șeful DSU.

4026 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore

Până pe 16 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 172.516 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 127.076 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.026 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 742 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Publicat: 17 Oct. 2020, 09:40 Arhiva
Pe aceeași temă