Alertă! O mutație nouă de coronavirus a fost descoperită în România

Publicat: 11 Feb. 2021, 10:41 Arhiva

A fost descoperită o nouă mutație a coronavirusului în România. Medicii au făcut această descoperire la un pacient din Dorohoi, tulpina fiind similară cu cea din Marea Britanie.

Potrivit Antena 3, a fost descoperită pe teritoriul țării o nouă mutație a virusului venit din China. Potrivit informațiilor, pacientul din Dorohoi a prezentat o formă ușoară și a fost supravegheat la domiciliu. De asemenea, cinci pacienți din Botoșani au fost confirmați pozitiv cu noi tulpini. Analizele au fost făcute de Laboratorul de Metagenomică și Biologie Moleculară din cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava. Patru dintre ei au fost diagnosticați cu tulpina britanică a virusului SARS CoV-2, iar cel de-al cincilea pacient a fost descoperit cu o tulpină ale cărei origini nu sunt cunoscute. Toate persoanele au peste 50 de ani.

”Uniunea Europeană solicită să raportăm inclusiv aceste modificări, chiar dacă nu sunt incluse toate modificările prezente în tulpina britanică”, a declarat Mihai Damian, prorector Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava.

”După cum știm, de la începutul pandemiei, a suportat mai multe mutații. Posibil și la noi în țară să fie mai multe mutații ale virusului și cei de la Universitatea din Suceava să ne aducă mai multe detalii. Pe aspectul PCR prezintă același grafic de amplificare ca și tulpina britanică, cu aspectul contagiozitate foarte mare”, a declarat Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani.

Noua tulpină de coronavirus are mutaţii majore

Noua tulpină de coronavirus, care a fost descoperită în Marea Britanie, stârnește îngrijorare în rândul oamenilor de ștință, întrucât aceasta a suferit mai multe mutații și se răspândește mai rapid. Potrivit oamenilor de știință care analizează genetica virusului, mutațiile includ proteina ”țepușă” pe care coronavirusul SARS-CoV-2 o folosește pentru a infecta celulele umane. Deocamdată, însă, nu este clar încă dacă acestea îl fac mai infecțios.

Sursă foto: pixabay

Publicat: 11 Feb. 2021, 10:41 Arhiva
Pe aceeași temă