Alertă maximă! Peste 35.000 de cazuri noi de coronavirus în București, în următoarele 2 săptămâni

Publicat: 14 dec. 2020, 11:29 Autor: Elena Arhiva
Alertă maximă! Peste 35.000 de cazuri noi de coronavirus în București, în următoarele 2 săptămâni

Capitala și județul Ilfov sunt în vârful piramidei infectărilor, iar în acest context vin vești și mai îngrijorătoare, în ciuda carantinei impuse de autorități. 

”Media din ultimele 7 zile a fost de 1.600 de cazuri. Și atunci e ușor să vă imaginați că în două săptămâni încep să se adune foarte multe cazuri. Și aici este, de fapt, problema cea mai mare. Faptul că, din aceste cazuri, 10% sunt cazuri foarte grave, care necesită oxigen”, spune Octavian Jurma.

Cercetătorul este de părere că, dacă în România s-ar efectua teste la capacitatea de dinainte de alegerile  parlamentare, adică o medie de aproximativ 35.000 de teste pe zi, numărul noilor infectări ar fi de 15.000 pe zi.

Raed Arafat: ”Când găsim locuri în afara Bucureştiului, familiile refuză transferul pacienţilor”

Nu mai sunt paturi libere la Terapie Intensivă în Capitală în acest moment, transmite și șeful DSU, Raed Arafat. Iar singura șansă pentru pacienții cu simptome grave de COVID-19 o reprezintă transferul în alte unități medicale din țară, care mai au incă paturi disponibile.

Raed Arafat, a vorbit la Antena 3, despre o situaţie cu care se confruntă, în încercarea de a salva persoanele în stare gravă în urma infectării cu COVID-19 și care necesită tratament special în secţiile de Terapie Intensivă din ţară, în condiţiile în care cele din Bucureşti sunt ocupate.

”La Bucureşti, la acest moment, paturile sunt ocupate. Avem pacienţi care sunt în Unităţile de Primiri Urgenţe, unde se asigură şi ventilaţia, dar bineînţeles, centrul de coordonare încearcă să le găsească locuri, incusiv în alte judeţe. Aţi văzut, astăzi, doi pacienţi au plecat către Sibiu.

Acum câteva zile, am trimis mai mulţi pacienţi în mai multe judeţe, inclusiv în zona Moldovei, către Botoşani, în mod deosebit, dar ne confruntăm şi cu o situaţie care trebue să o spun, şi anume, când găsim locuri în afara Bucureştiului, de multe ori, familiile refuză transferul pacienţilor, chiar dacă pacienţii sunt la Unităţile de Primiri Urgenţă şi nu avem loc pentru ei.

Deci asta este un lucru pe care încercăm să covingem familiile că e în binele pacientului să ajungă, chiar dacă e la distanţă, într-o secţie de Terapie Intensivă, decât să rămână într-o unitate de Primiri Urgenţă la Bucureşti. Bineînţeles, fără acordul familiei, nu putem muta acest pacient”, a explicat Raed Arafat.

Publicat: 14 dec. 2020, 11:29 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă