Alertă de gradul 0 pentru bucureșteni. În noaptea de duminică spre luni s-au înregistrat valori extrem de ridicate de poluare în întreg Bucureștiul, iar cei care au plecat la serviciu l-a primele ore ale dimineții au putut vedea apocalipsa: cer plumburiu, smog si o ”ceață” de praf și gaze otrăvite.
Medicii pneumologi recomandă evitarea aerisirii încăperilor, dar şi ocolirea, pe cât posibil, a zonelor unde există un trafic intens, atunci când se constată că poluarea depășește limitele normale.
Conform medicilor de la Spitalul „Marius Nasta” din București, poluarea poate avea consecințe imediate și tardive asupra aparatului respirator.
„Creșterea nivelului de poluanți poate produce acutizări ale bolilor cronice pulmonare și reacții alergice, mai ales la persoanele atopice, dacă vorbim de efecte imediate. Efectele pe termen lung ale poluării asupra aparatului respirator produc creșterea declinului funcției pulmonare, nevoia de servicii medicale crescute la pacienții cu boli cronice, costuri crescute pe serviciile de sănătate și scăderea duratei de viața”, avertizează medicii.
În acest context, specialiștii recomandă evitarea zonelor cu trafic intens.
Duminică noaptea, în Bucureşti, s-a înregistrat o poluare record, după cum arată informaţiile furnizate de reţeaua naţională şi de reţelele independente de monitorizare a aerului în Capitală. La rândul său, ministrul mediului, Costel Alexe, a explicat că gradul de poluare ridicat a fost determinat de un incendiu la Gara de Nord, de arderi de cauciucuri şi de vegetaţie.
În cursul nopții de duminică spre luni s-au înregistrat depășiri chiar și cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi, de exemplu) și de aproape 800% la poluarea cu PM10 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni – de la praf sau polen).
La PM10, senzorii înregistrau depășiri de 476% peste limita maxim admisă – adică 238 de micrograme pe metrul cub – față de limita de 50 µg/m³. Atenție, vorbim despre date colectate de senzorii din rețeaua națională.
Zeci de bucureșteni ne-au scris că în capitală se simte un puternic miros de fum, în mai multe zone, semn că poluarea provine de la arderi, fie de la gropile de gunoi, fie unele foarte puternice din jurul orașului.
În cazul gazelor, depășirile peste limitele admise erau, în comparație cu particulele în suspensie, mai mici. Monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (NO2), ozonul (O3), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul depășeau între 5 și 28% nivelul maxim de poluare.
Și platforma independentă pentru măsurarea calității aerului din București aerlive.ro a raportat depășiri periculoase pentru sănătatea oamenilor. Stațiile fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc medii orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului.
Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Ele reprezintă un grup complex de poluanți care variază în funcție de dimensiune, formă, compoziție și origine. Particulele produse de traficul rutier includ emisiile de carbon provenite de la motoare, bucăți mici de metal și cauciuc din uzura și frânarea motorului, precum și praful de pe suprafețele rutiere. Altele includ reziduuri din construcții și industrie, precum și polen și particule de sol, arată aerlive.ro.
Particulele mai mari sunt, în general, filtrate în nas și gât și nu provoacă probleme. Particulele mai mici de aproximativ 10 micrometri, denumite PM10 și particule mai mici decât cele de 2,5 microni (PM2,5), se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și să provoace probleme de sănătate, scrie digi24.ro.
Copiii sub 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil, mai arată sursa citată.
Particulele de materie 2,5 – sau PM2,5 – reprezintă un tip de poluare provenit de la arderi sau cu particule al căror diametru este mai mic de 2,5 microni (0,0025 mm). PM10 reprezintă particulele al căror diametru este sub 10 microni și provine de la praf, polen sau mucegai. Spre comparație, un fir de păr are un diametru de 50-70 de microni, iar un grănute de nisip are 90 microni.