Expertul Adrian Streinu-Cercel a transmis un avertisment către cetățeni. În acest moment, în România, există în circulație patru tulpini de coronavirus. Ce declarații a făcut președintele Comisiei de Sănătate din Senat.
Medicul Adrian Streinu-Cercel a tras un semnal de alarmă în rândul populației, după ce numărul de cazuri de infectare a crescut în ultima perioadă, multe localități intrând în carantină. Președintele Comisiei de Sănătate din Senat susține faptul că în România, în acest moment, există patru tulpini ale noului coronavirus în circulație, și anume: tulpina inițială, tulpina britanică, tulpina sud-africană și cea din Brazilia.
Potrivit Antena 3, Adrian Streinu-Cercel a făcut o serie de declarații: „Aș dori să vă informez că avem în circulație patru tulpini de SARS-CoV-2: cea sălbatică inițială, cea britanică, cea din Africa de Sud și cea din Brazilia. În momentul de față, 70% dintre persoanele care se îmbolnăvesc au tulpina britanică. O fi risc, n-o fi risc, nu știu.
Văd că se vorbește cu intensitate maximă de sporurile doctorilor și ale cadrelor didactice și dacă putem să le dăm ceva în plus în această perioadă, din punct de vedere al riscului la care sunt supuși. Și era vorba de 2.000 de lei pentru cadre didactice și 1.500 pentru personalul nedidactic și auxiliar. O fi bine, n-o fi bine, nu știu.
Însă, ce vreau să vă spun este că tensiunea în aceste două sisteme, sistemul de învățământ și sistemul sanitar, este foarte mare și, ca atare, nu cred că este momentul să ne jucăm de-a sporurile și de a da ceva bani pentru risc”.
Noua variantă a coronavirusului cu o dublă mutație a apărut în India, iar anunțul a fost făcut de Ministerul Educației. În ultima perioadă, India a înregistrat cele mai mari valori zilnice la bilanț în cazuri numărului de persoane infectate cu noul coronavirus și decese, arată Adevărul.ro.
Mutațiile s-au evidențiat mai ales în statul indian Maharashtra, unde au fost făcute analize ale genomului de la mai multe probe. Oficialul a spus că există ”variants of concern” (VOC). Tulpinile „nu au fost detectate într-un număr suficient de mare pentru a stabili o relaţie directă sau pentru a explica creşterea rapidă a numărului de cazuri în unele state”.
Sursă foto: pixabay