Actrița Tamara Buciuceanu Botez va fi înmormântată astăzi la Cimitirul „Sfânta Vineri” din Bucureşti

Publicat: 18 oct. 2019, 09:38 Autor: Loredana Ciao.ro
Actrița Tamara Buciuceanu Botez va fi înmormântată astăzi la Cimitirul Sfânta Vineri din Bucureşti

Actriţa Tamara Buciuceanu Botez, care a murit marți, la vârsta de 90 de ani, va fi înmormântată vineri la Cimitirul "Sfânta Vineri" din Bucureşti.

Actrița Tamara Buciuceanu Botez va fi înmormântată astăzi. Sicriul cu trupul neînsuflețit al actriței Tamara Buciuceanu Botez a fost depus joi după-amiază la Sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra din București, unde oamenii i-au putut aduce un ultim omagiu.

Actorii Mihai Constantin, nepotul Tamarei Buciuceanu, Mitică Popescu, Emilia Popescu, Ștefan Bănică Jr, George Ivașcu, Dan Puric, Șerban Celea, Tudorel Filimon și Daniela Nane s-au numărat printre cei care au venit să își ia rămas bun joi seară de la marea artistă.

Actrița Tamara Buciuceanu Botez va fi înmormântată astăzi

„Oamenii plecau cu lacrimi în ochi de la spectacolele ei”, a spus Daniela Nane pentru Mediafax. „Mi-am luat rămas bun de la un om care aducea imens de multă bucurie pe scenă. Doamna Tamara Buciuceanu, o imensă actriță, un vârf al istoriei noastre teatrale. Ceea ce se întâmplă astăzi ne întristează. Ea s-a jertfit, a jucat într-o perioadă istorică cumplită, în comunism, în care totul era trist. Să țineți minte: marii artiști se jertfesc. Dumnezeu să o binecuvânteze și să fie alături de marii artiști”, a comentat Dan Puric.

Vineri dimineață, la ora 9.30, sicriul va fi dus la Biserica Sfântul Gheorghe Nou. Înmormântarea va avea loc vineri, în jurul prânzului, la Cimitirul Sfânta Vineri.

Tamara Buciuceanu Botez a murit marți, la Spitalul Elias din Capitală, unde fusese internată la începutul lunii octombrie, pe fondul unor probleme cardiace.

Tamara Buciuceanu este complet schimbata

Viata Tamarei Buciuceanu

Tamara Buciuceanu s-a născut pe 10 august 1929, la Tighina, și a frecventat cursurile Institutului de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași, între anii 1948 și 1951. În cel de-al patrulea an de studii, s-a transferat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală, la clasa profesorului Nicolae Bălțățeanu, și a absolvit în anul 1952.

În anul 1962, s-a căsătorit cu medicul anestezist Alexandru Botez, care a decedat în 1996.

Tamara Buciuceanu rămâne una dintre legendele teatrului de comedie și a jucat în peste 25 de filme, printre care se numără „Titanic vals”, din 1964, „Anecdota”, lansat în 1972, „Domnișoara Nastasia”, din 1976, „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii”, din 1979, „Alo, aterizează străbunica!…”, din 1981, „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Declarație de dragoste”, lansat în 1985, „Cuibul de viespi”, din 1986, „Nunta mută”, lansat în 2008.

Totodată, a interpretat roluri pe scenele marilor teatre din Capitală, precum Odeon, Bulandra, Național și Comedie. Printre piesele în care a interpretat roluri emblematice se numără „Dimineață pierdută”, „Romeo și Julieta la început de noiembrie”, „Scaunele”, „Doctor fără voie”, „Așteptând la arlechin”, „Domnișoara Nastasia”, „Mamouret” și „Cumetrele”.

Tamara Buciuceanu i-a dat glas personajului Coana Chirița pe scena Teatrului Național din Iași.

Cariera din teatru a fost dublată de cea din televiziune, Tamara Buciuceanu având apariții memorabile, incluse în programele de divertisment. Totodată, a apărut în două episoade din serialul „Toate pânzele sus”, regizat de Mircea Mureșan și lansat în luna martie a anului 1977.

Cine a fost Tamara Buciuceanu

Recompensată cu peste 20 de premii de interpretare, actriței i-a fost decernat premiul „Aristizza Romanescu” pentru întreaga creație teatrală și cinematografică, la gala Academiei Române pe anul 2011, precum și distincția Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în anul 2014. În 2008, artista a fost omagiată și la Transilvania International Film Festival (TIFF) de la Cluj-Napoca, iar, în 2014, a primit însemnele Ordinului Coroana României în grad de Ofițer din partea Casei regale. În 2011, actrița a primit o stea pe Walk of Fame – Aleea celebrităţilor din Bucureşti.

În 2013, a fost lansat volumul „Tamara Buciuceanu. O viaţă închinată scenei”, de Bogdana Darie. Riguros documentată şi realizată pe baza a numeroase interviuri cu Tamara Buciuceanu-Botez, precum şi cu prieteni şi colegi de scenă ai artistei, cartea prezintă viaţa şi evoluţia profesională a uneia dintre cele mari actriţe a teatrului, operetei şi cinematografiei româneşti.

Publicat: 18 oct. 2019, 09:38 Autor: Loredana Ciao.ro
Pe aceeași temă