Veste uriasa pentru Romania! Rata fertilitatii a crescut pentru prima data in ultimul deceniu! Mamele sunt motivate de indemnizatie si perioada mare de concediu!

Publicat: 01 Jul. 2019, 23:27 Ciao.ro
Veste uriasa pentru Romania! Rata fertilitatii a crescut pentru prima data in ultimul deceniu! Mamele sunt motivate de indemnizatie si perioada mare de concediu!

Tinerele familii din Romania au inceput din nou sa faca mai mult de 1 copil datorita increderii pe care o au in viitor si in stabilitatea financiara.

A crescut rata fertilitatii in Romania pentru prima data in 10 ani! Intr-o tara ca Romania in care foarte putina lumea are o strategie de dezvoltare pe termen lung si oamenii pleaca din tara masiv, cresterea fertilitatii este o veste incredibila.

Rata fertilităţii totale a crescut la 1,7 copii născuţi la o femeie din România în 2017, în creştere faţă de 1,6 înregistrat în 2008. România a urcat pe locul şase în UE în funcţie de nivelul fertilităţii femeilor. Se pare ca unul dintre factorii care au determinat aceasta crestere este o legislatie care incurajeaza nasterile si acorda sume mari de bani mamelor pe o durata de pana la 2 ani.

Veste uriasa pentru Romania! Rata fertilitatii a crescut

Trebuie spus inca de la inceput ca indemnizatia in Romania pentru o proaspata mama ajunge pana la 80% din veniturile din ultimul an si se acorda neconditionat pe durata a 2 ani de zile. Aceasta perioada si procentul din venituri este printre cele mai mari din Europa si din lume. SUA este un exemplu negativ, fiind una dintre foarte putinele tari dezvoltate care nu aloca deloc concediu maternal platit proaspetilor parinti.

Fertilitatea populatiei feminine inseamna un numar mediu de copii pe care i-ar naste o femei in cursul vietii. Cifra aceasta in Romania a ajuns la 1,7 copii per femei in timp ce media Uniunii Europene este de 1.59 copii/femeie arata datele Eurostat preluate de Ziarul Financiar.

In prezent rata fertilitatii din Romania este la cel mai inalt nivel de la perioada de boom economic dinainte de criza financiara din 2008. In 2008 nivelul era de 1,6 copii/femeie in Romania. Acum tinerele familii au mai mare incredere in economie, in viitorul lor si in stabilitatea financiara asa ca sunt mai increzatori ca pot avea mai mult de un copil si sa le asigure conditii decente de viata.

„Este greu de spus cum va evolua rata fertilităţii în următorii ani, dar se observă această uşoară redresare a indicatorului adusă de schimbarea legislaţiei privind indemnizaţia începând cu luna iulie a anului 2016, care a stimulat o parte a femeilor dintre cele care au drept de indemnizaţie să facă copii. Iar creşterea este vizibilă. E

u văd, pe geam, un loc de joacă pentru copii, iar în ultimii ani am observat o creştere a numărului de copii care vin la acest loc de joacă; şi nu sunt copii doar de la cele 3 blocuri care înconjoară spaţiul, ci vin şi de la blocuri vecine“, a explicat pentru zf.ro Vasile Gheţău, profesor la Facultatea de sociologie din cadrul Universităţii din Bucureşti şi director al Centrului de Cercetări Demografice „Vladimir Trebici“ al Academiei Române.

Vestea este foarte buna pentru Romania, tara care pierde anual sute de mii de locuitori datorita migratiei catre alte tari din Europa si are o populatie din ce in ce mai imbatranita.

Publicat: 01 Jul. 2019, 23:27 Ciao.ro
Pe aceeași temă