Alaptarea este foarte importanta pentru dezvoltarea fizica si psihica a copilului si, in acelasi timp, intareste legatura afectiva intre el si mama. Laptele matern este adaptat nevoilor nutritionale ale bebelusui.
Astfel, laptele mamei are un continut echilibrat de proteine, acizi grasi (necesari pentru dezvoltarea creierului), glucide (lactoza), vitamine (A, D, E) si oligoelemente (fier, zinc, cupru, iod). In plus, nu produce alergii sau intoleranta, spre deosebire de laptele praf.
Stimuleaza dezvoltarea si inteligenta copilului!
Se pare ca micutii care se bucura de laptele matern au un IQ mai crescut cu peste 8 puncte decat bebelusii care nu au avantajul de a fi hraniti exclusiv la san, marturiseste Anca Serea.
Alaptarea la san reprezinta un avantaj esential in dezvoltarea mentala a copiilor. Exista o serie de avantaje si pentru noi, mamicile:
prin supt, uterul revine mai rapid la dimensiunea de dinainte de conceptie, prevenind astfel sangerarile postpartum
scade riscul aparitiei depresiei postpartum
protejeaza impotriva cancerului de san si ovarian
reduce riscul osteoporozei
ajuta la scaderea in greutate, scade riscul obezitatii mamei
scade necesarul de insulina al mamelor cu diabet zaharat tip I
Ultimele studii realizate la nivel national (2011) indica faptul ca doar 12,6% dintre bebelusi sunt alaptati exclusiv in primele luni de viata, comparativ cu rata media a alaptarii la nivel mondial, care este de 32%.
Sursa: voios.ro