De ce este important îngrijirea dinților de lapte, este un subiect asupra căruia își dorește să se aplece astăzi medicul stomatolog Alin Gabor. Deseori se întâmplă ca în cabinetul stomatologic să intre părinți cu copii micuți care încă nu au dinți permanenți și să descopere că sănătatea dinților de lapte nu este una optimă.
În momentul acela, evident, că discuția despre importanței îngrijiri dinților de lapte, pornește, iar medicul specialist explică pe îndelete despre ce este vorba de fapt.
Încă din primele zile de viață, stomatologii recomandă ca gingiile bebelușilor să fie igienizate, iar din momentul în care încep să apară dințișorii, atenția să fie sporită. Există o sumedenie de periuțe de dinți special construite pentru a fi folosite de bebeluș și, așa cum se aplică în cazul persoanelor care au dinții permanenți, la fel și în cazul bebelușilor, control stomatologic din 6 în 6 luni este obligatoriu.
1. Neglijarea igienei dinților de lapte va duce la apariția cariilor
2. Infecția dentară se poate extinde în intreg organismul.
3. Infecții și abcese se pot complica fiind necesară tratarea canalului, iar în cazurile grave anestezia totală.
4. Prezența unor dinți afectați are efecte asupra masticației, copilul neputându-se alimenta corect; iar durerile vor provoca disconfort și lipsa concentrarii în activitățile zilnice.
5. Dacă prima vizită la medicul stomatolog are loc pentru o carie dentară, acesta își va crea o imagine negativă despre ideea de medic stomatolog și va refuza vizitele regulate la acesta, dezvoltând astfel o teamă.
Ce rol au dinții de lapte:
1. Îndeplinesc funcţii esenţiale pentru sănătatea copilului şi dezvoltarea normală a dinţilor definitivi.
2. Realizarea corectă a masticaţiei alimentelor, pentru uşurinţa digestiei și absorbția nutrienților necesari creșterii armonioase.
3. Ajută la învăţarea pronunţării corecte a sunetelor;
4. Menţin spațiul pe arcadă pentru viitorii dinți definitivi – este esențial, pentru armonia viitoarei danturi, ca dinții de lapte să nu fie pierduți prematur.