EXCLUSIV| Cum se pregătesc pentru masa de Paște Cristi Borcea și Valentina Pelinel: ”Amândoi suntem gurmanzi”

Publicat: 30 apr. 2021, 09:29 Autor: Dora Bazavan Vedete

Cât de bine se înțeleg și cum funcționează comunicarea la ei acasă, ce fac de Paște și care dintre ei petrece mai mult timp cu cei trei copii dar și ce le place să mănânce de sărbători, soția lui Cristi Borcea a povestit, exclusiv, pentru Ciao.ro.

Cum se pregătește familia Borcea-Pelinel de Paște? Unde vă vor prinde sărbătorile anul acesta?

Ca în fiecare an, Crăciunul și Paștele le petrecem alături de familia extinsă și de prieteni. Anul trecut, totul a fost resimțit diferit, sub amenințarea pandemiei. Acum, chiar dacă distanțarea socială ne împiedică din nou să ne reunim așa cum ne-am dori, vom păstra tradiția de masă de Paște alături de copii și familie. E important pentru noi ca ei să înțeleagă adevărata semnificație a sărbătorii și motivul pentru care oamenii se regăsesc în aceste momente.

Te implici în pregătirea mesei de sărbători, ai timp să faci asta cu 3 copii acasă sau ai ajutoare?

Pentru gătit avem ajutoare, mai ales din partea părinților, dar ne place și să ne implicăm. Milan și-a descoperit talentul de bucătar, mai ales la pregătit deserturi și îi place să gospodărească prin bucătărie. Iar fetele se țin scai după el, așa că îți dai seama ce distracție e la noi în timpul pregătirii meselor. De Paște vreau să îi învăț să coloreze ouă și să le vorbesc despre tradiții și ce semnifică ele de fapt. Milan deja a făcut și anul trecut ouă colorate, iar acum abia așteaptă să le învețe și pe fetițe. Este un prilej important de conectare, dar și de învățare și asimilare a unor valori care ne definesc pe noi ca părinți  și care, mi-aș dori, să îi inspire.

Ce nu vă lipsește niciodată de pe masa de Paște și la ce poftești cel mai des în această perioadă? 

Mama era mereu preocupată să avem ouă roșii și la rândul meu am preluat această preferință. Îmi place să fac și alte combinații, îmi plac mult legumele proaspete, de sezon și să prepar de la diverse salate la drob. Sinceră să fiu, cozonacul este cea mai mare ispită în această perioadă pe care nu mi-o refuz pentru că mi se pare normal să existe un echilibru. Și dacă în restul timpului fac sport și sunt atentă la ce consum, acum este un moment în care mă pot bucura de mâncărurile mele preferate, fără însă să fac excese.

Soțul tău ce preferă de Paște? Este un gurmand? Se implică și el în pregătirea mesei de sărbători? Ce sarcini îi revin în casă?

Amândoi suntem gurmanzi, dar amândoi suntem cumpătați și avem un stil de viață sănătos și echilibrat. Așa cum spuneam, de sărbători și în momentele speciale, ne permitem să mâncăm ce ne place pentru că echilibrăm cu efortul constant din restul timpului. Ne ajută mai mult la cumpărături și la aranjarea mesei. E minunat când ne adunăm toți, chiar când nu este neapărat un moment de sărbătoare, ci pur și simplu ne bucurăm împreună, ca familie.

Știu că ești o împătimită a sportului! Dacă mai greșești din punct de vedere alimentar, cum dai repede jos surplusul de kilograme?

Nu ajung în punctul în care să fiu nevoită să dau multe kilograme jos, pentru că balansez foarte bine alimentația și sportul. Iar când ai 3 copii care te provoacă la jocuri și activități dinamice toată ziua, kilogramele se dau ușor jos. Altfel, îmi mențin în orice context rutina zilnică de sport și dietă corectă, fără să fac excese dar și fără să îmi impun restricții drastice. Ca în orice în viață, echilibrul este cheia succesului.

Cum sunt copiii în această perioadă? Cât de bine se înțelege Milan cu surioarele lui? Mai există gelozie sau este un frate mai mare bun și protector? Își ia în serios rolul de frate mai mare?

Este una dintre cele mai frumoase relații. Este atât de multă iubire, protecție și sprijin între ei și sunt foarte mândră de rolul pe care Milan și l-a asumat în mod natural, din iubire și simțire. Abia le aștepta să se nască și apoi totul a decurs firesc. A existat și un moment mai dificil, așa este, când fetele aveau 1 an, când Milan a reclamat dreptul la atenția mea exclusivă, dar am reușit să îl echilibrăm apelând la diverse tactici terapeutice și să depășim cu iubire și răbdare acest moment din dezvoltarea lui psihologică absolut normală. Cred mult în exemplul personal și în dialogul cu copiii ca și cum ar fi adulți, de la o vârstă încolo, și nu minimalizez niciodată emoțiile lui, din contră, îi validez realitatea și încerc să-l fac să înțeleagă și să se înțeleagă cu răbdare.

Care dintre copii te solicită cel mai mult și cât de implicată ești tu, ca mămică?

Nu cred că copiii te solicită. Ei au nevoie de timpul, atenția, iubirea, protecție și căldură, de prezența ta. Nu este o solicitare sau o pretenție ci o nevoie de supraviețuire până la o vârstă și cred că este responsabilitatea pe care ți-o asumi când alegi să devii părinte. Poate fi foarte dificil, așa este. E probabil să te simți depășit, epuizat, solicitat psihic peste puteri, fără resurse, dar nu poți niciodată să-ți permiți să arăți așa ceva copiilor. Apoi, este diferit să educi și să crești o fată versus un băiat, au nevoi și preferințe diferite. Cu Milan a fost mai ușoară conexiunea, dar cu fetele totul a fost mai simplu pentru că deja știam trucuri și scheme.

Cine îi răsfață cel mai mult pe copii, tu sau Cristi?

Fiecare dintre noi găsește moduri diferite să petreacă timp de calitate cu copiii. Amândoi îi răsfățăm și simțim nevoia unor activități diferite cu fiecare părinte. Ne jucăm și împreună și separat, dar, în mod natural, copiii sunt mai cooperanți cu tatăl. De multe ori el abia așteaptă să ajungă acasă ca să prindă copiii înainte de culcare.

Ce relație are Milan cu tatăl lui? Petrec mult timp împreună?

Cristi este un tată excelent și se vede experiența lui, deoarece cu Milan comunică și se conectează așa de ușor. Au activități preferate pe care le fac doar ei, joacă fotbal, merg la pescuit, grădinăresc, merge la birou cu tati și îi văd cum se construiește între ei o echipă, o relație specială doar a lor. E normal să fie așa, și îi încurajez mereu, deoarece îmi doresc ca Milan să aibă un reper masculin puternic.

Cum este Cristi Borcea acum? Relația voastră este una perfectă? Cum îți place să o definești?

Relațiile în sine presupun disponibilitatea ambilor parteneri, să fie deschiși, să-și respecte limitele, să comunice empatic, să se cunoască, să-și satisfacă nevoile și dorințele, să aibă spațiu intim. Nu e ușor, dacă îți dorești o relație autentică, și nu una superficială. Cristi este alegerea mea și este partenerul meu. Suntem soți, iubiți, prieteni, parteneri. Cu asta am spus totul.

Se vede clar că este o chimie incredibilă între tine și soțul tău, dar mai există și cazuri în care vă mai certați sau vă contraziceți uneori? Poate și din cauza copiilor?

Cu siguranță că nu gândim fiecare lucru în același mod, ar fi ciudat. Există și discuții în contradictoriu, dar nu este vorba de o tensiune care să ducă la ceva conflictual. Amândoi ne respectăm opiniile, știm că fiecare e încăpățânat în felul lui și ține la perspectiva proprie și încercăm să ne facem loc unul altuia. În privința copiilor, chiar nu am avut niciodată vreo opinie diferită, din fericire. Cel mai important lucru într-o relație este comunicarea și fiecare trebuie să își găsească “vocea” de a transmite ceea ce își dorește și are nevoie, acomodând și respectând în același timp și dorințele partenerului.

Dacă ar fi să îi faci o declarație de dragoste soțului tău, acum, în perioada sărbătorilor de Paște, cum ar suna ea?

Între noi există o chimie specială și o bună comunicare și în acest mod reușim să trecem peste perioadele grele, inevitabile într-o căsnicie,  așa cum se regăsesc în viețile tuturor. Într-un parteneriat devii una și aceeași persoană,  iar cu dragoste și răbdare treci peste orice moment dificil.

Îți lipsește ceva acum?

Timpul este mai scurt ca oricând. Dar învăț să-mi fac timp pentru ce contează și să prioritizez lucrurile. Am norocul că sunt o fire foarte organizată și disciplinată și reușesc să-i organizez și pe ceilalți.

Te ocupi de afacerile familiei! Când deschideți hotelul de la mare?

Da, am ales să-l ajut pe Crisi în câteva afaceri de familie, la sugestia lui. Lucrăm bine împreună și ne completăm și în această sferă profesională. Hotelul Pam Beach din Olimp a trecut printr-un proces de renovare și facelift și din iunie este gata să își primească oaspeții cu multe surprize, așa că vă așteptăm la mare.

 

Publicat: 30 apr. 2021, 09:29 Autor: Dora Bazavan Vedete
Am terminat Facultatea de Filosofie și Jurnalism din cadrul Universității "Spiru Haret" și mi-am dorit întotdeauna să profesez în acest…...
Pe aceeași temă