Profesorul Alexandru Rafila a vorbit despre sfârșitul celui de-al treilea val pandemic din România. În acest moment, secțiile de Terapie Intensivă sunt arhipline, iar aproape zilnic peste 100 de români mor. Pe de altă parte, medicul spune că este bine că numărul de persoane infectate cu noul coronavirus scade.
Medicul Alexandru Rafila susține că în acest în România se manifestă un trend descendent când vine vorba de bilanțul zilnic – numărul de persoane infectate cu noul coronavirus se află în scădere. După ce va scădea bilanțul și pe secțiile de ATI, atunci vom putea spune că am fi scăpat de cel de-al treilea val.
„Am spus că o să intrăm pe un trend descrescător în luna mai. Valul trei trece, dar numărul de cazuri noi e tot mai mic în fiecare zi. Am ajuns de la 6.000 la 3.000- 4.000 de cazuri pe zi, e un lucru bun, dar să vedem când se reflectă și la numărul de pacienți de la Terapie Intensivă. Atunci putem să spunem că am trecut de valul trei. 1 august e o dată foarte bună pentru vacanță, să avem vacanțe liniștite, sigure, fără restricții de transport, e o dată bună să ne vaccinăm până la 1 august, ca să trecem. Până la 1 august o să atingem 5 milioane”, a declarat afirmat Rafila la ”Marius Tucă Show”.
Secțiile de Terapie Intensivă sunt arhipline, iar, de exemplu, în Capitală nu mai sunt locuri la ATI de aproape trei zile. În cursul serii de joi, Alexandru Rafila a declarat faptul că unitățile mobile de terapie intensivă – TIR-urile ATI – nu ar fi făcute să trateze pacienții pentru o perioadă îndelungată, ci sunt făcute pentru momentele în care există un număr mare de persoane în secțiile ATI din spitale. Aceste declarații vin, la câteva zile de la tragedia de la ”Victor Babeș”, unde 3 pacienți au murit după o defecțiune la TIR-ul ATI care a dus la oprirea oxigenului.
„Aceste TIR-uri nu sunt făcute să trateze săptămâni sau luni pacienţii. Aici trebuie să cădem de acord cu toţii. Aceste TIR-uri trebuie să preia pentru o scurtă perioadă de timp un vârf, adică se acumulează cazurile la ATI şi am la un moment dat o săptămână sau zece zile o perioadă critică şi le folosesc, după care mă întorc în secţiile de spital. Asta e conduita corectă. Problema e că neexistând această viziune, această organizare a sistemului de sănătate încât majoritatea spitalelor din România să aibă circuite separate pentru pacienţii infectaţi cu COVID şi să existe inclusiv o coordonare la nivel judeţean a spitalelor, care să preia cazurile mai mult sau mai puţin grave, s-a ajuns probabil la această soluţie”, a declarat Alexandru Rafila la B1 TV.
„Dar, din nou vă spun, asistenţa medicală de terapie intensivă şi în general a oamenilor din România este responsabilitatea Ministerului Sănătăţii care putea să spună, strategia noastră nu este legată de utilizarea acestor TIR-uri, le folosim maxim o săptămână. La nivelul acesta aş aduce discuţia. În mod evident, nu poţi să pui pacient după pacient în aceste TIR-rui, luni de zile. Este impropriu şi intervenţia medicală este dificilă şi pentru personalul care lucrează aici”, a declarat medicul, arată Adevărul.
Sursă foto: Captură video Youtube