Specialiștii au tras un semnal de alarmă în privința vaccinării împotriva noului coronavirus. În condițiile în care procesul de vaccinare se află în întârziere, atunci este posibilă apariția unor noi tulpini ale virusului care ar putea fi mult mai letale.
În acest moment, omenirea s-ar afla într-un punct critic al pandemiei: în condițiile în care vaccinarea împotriva noului coronavirus ar întârzia, atunci ar exista posibilitatea să apară noi tulpini ale virusului care ar putea fi mult mai grave și letale, arată g4media.ro.
Pandemia de coronavirus nu s-a stopat încă, iar în anumite părți ale globului încă sunt destul de multe cazuri confirmate. În condițiile în care apar noi variante ale virusului, eficacitatea vaccinurilor ar putea fi redusă. De asemenea, reinfectarea s-ar putea provoca rapid.
”Dacă toată lumea e imunizată, atunci virusul nu se mai poate adapta. Dacă nimeni nu e imunizat, atunci virusul nu are nevoie să evolueze. Dar situația de acum, cu doar o parte a populației vaccinată și o cantitate mare de viruși care circulă, este o situație extrem de periculoasă”, a declarat Emma Hodcroft, epidemiolog la Universitatea din Berna, pentru Wall Street Journal.
Oamenii de știință au descoperit 13 tulpini de coronavirus pe teritoriul chinez. Însă, un reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății susține faptul că tulpinile respective ar fi existat deja în decembrie 2019, chiar când au fost raportate primele cazuri de îmbolnăviri. O echipă de cercetători a luat parte la un studiu în China, Wuhan, centrul unde a izbucnit pandemia mondială de coronavirus, arată alephnews.ro.
Astfel că, la acest studiu au luat parte 17 specialiști de la OMS și 17 cercetători chinezi care au recoltat proble în China și au descoperit faptul că în decembrie 2019, deja ar fi existat 13 tulpini de Covid-19. La aceste rezultate au ajuns și după ce au analizat și probe genetice parțiale. Unele probe au fost colectate din piețe și altele care nu au legătură cu zonele de mărfuri.
Există o posibilitate ca virusul să fi circulat printre oameni mult mai devreme. Misiunea OMS în Wuhan a analizat 92 de cazuri suspecte din lunile octombrie și noiembrie din anul 2019 la pacienți care aveau simptome similare cu cele la îmbolnăvirea cu noul coronavirus. S-au făcut și teste pentru anticorpi, iar la cei 67 de pacienți care au acceptat, testele au ieșit negative.
Sursă foto: Pixabay