Hipertensiunea rareori are simptome vizibile. Netratată, însă, crește riscul complicațiilor de genul atacurilor de cord sau infarctelor.
În România, hipertensiunea arterială afectează 45,1% din populația adultă, potrivit rezultatelor unui studiu – SEPHAR III, efectuat de Societatea Română de Hipertensiune și dat publicității în septembrie 2016. Însă nu mulți români știu că suferă de această afecțiune. Singurul mod de a descoperi dacă suferi sau nu de hipertensiune este să îți măsori tensiunea arterială.
Presiunea sanguina este data de doua valori. Presiunea sistolica (primul numar, cel mare) reprezinta forta cu care inima pompeaza sangele in organism.
Presiunea diastolica (al doilea numar, cel mic) reprezinta rezistenta fluxului sanguin in vasele de sange. Ambele valori sunt masurate in milimetrii de mercur (mmHg).
O tensiune intre 120/80 mmHg si 140/90 mmHg poate arata ca sunteti in pericol de a dezvolta hipertensiune daca nu luati masurile necesare mentinerii acesteia sub control.
Daca tensiune este ridicata, poate pune presiune suplimentara pe vasele de sange, inima sau alte organe cum ar fi creier, rinichi si ochi.
O tensiune arteriala ridicata care persista poate creste riscul unor serii de boli grave care pot pune viata in pericol cu ar fi:
Daca suferi de hipertensiune micsorarea valorilor chiar si cu foarte putin poate reduce riscul dezvoltarii acestor boli. Singura modalitate prin care poti stii daca suferi de hipertensiune este sa iti verifici tensiunea arteriala.
Toti adultii peste 40 ani sunt sfatuiti sa isi monitorizeze tensiunea cel putin o data la 5 ani. Acest lucru este facil si iti poate salva viata.
Alegerile sanatoase pe care le faceti pot reduce riscul de hipertensiune sau pot micsora tensiunea daca aceasta este deja crescuta.
Tensiunea arterială fluctuează în mod natural pe tot parcursul zilei și tinde să crească în jurul orei la care ne trezim. Cu toate acestea, în cazul multor persoane, tensiunea arterială poate fi anormal de mare dimineața. Hipertensiunea matinală poate crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
Hipertensiunea matinală poate avea mai multe cauze:
2. Unele afecțiuni
Riscul de hipertensiune poate fi crescut de anumite afecțiuni, precum colesterolul ridicat, o boală cardiovasculară, apneea obstructivă în somn, diabetul, tulburările tiroidiene, sindromul Cushing, lupusul, sclerodermia, o boală de rinichi.
3. Stilul de viață
Anumiți factori de stil de viață pot crește, de asemenea, riscul de hipertensiune: fumatul, consumul mare de alcool, o dietă bogată în sare și grăsimi saturate și lipsa de exercițiu fizic.
Riscul de hipertensiune poate fi crescut de anumite afecțiuni, precum colesterolul ridicat, o boală cardiovasculară, apneea obstructivă în somn, diabetul, tulburările tiroidiene, sindromul Cushing, lupusul, sclerodermia, o boală de rinichi, notează doc.ro.
Următorii factori pot crește riscul unei persoane de a dezvolta hipertensiune dimineața:
Utilizarea regulată a unui tensiometru la domiciliu te poate ajuta să înțelegi mai bine fluctuațiile tensiunii arteriale. Se recomandă utilizarea unui tensiometru în stil manșetă, acest tip fiind mai fiabil decât monitoarele care se atașează la deget sau la încheietura mâinii. Măsurarea tensiunii arteriale la domiciliu se face astfel:
O criza hipertensiva, potrivit definitiei date de medici, este o crestere severa in valorile tensiunii arteriale, care poate duce la un accident vascular cerebral (AVC). Tensiunea arteriala extrem de ridicata (cand tensiunea arteriala sistolica este de 180 mm Hg sau peste, iar tensiunea arteriala diastolica este de 120 mm Hg sau peste acest prag), poate sa deterioreze vasele de sange.
Asta inseamna ca din cauza presiunii mari a sangelui care circula prin artere, vasele de sange devin inflamate si din ele sangele se poate scurge (poate avea loc disectia vaselor de sange importante). Drept rezultat, inima nu mai poate sa pompeze sangele in mod eficient.
Cauzele unei crize hipertensive (unei urgente de acest gen) sunt numeroase:
Un puseu de tensiune (adica valorile mari ale tensiunii arteriale) poate sau nu sa fie insotit de unul sau de mai multe simptome: durere severa de cap, respiratia scurtata si ingreunata, sangerari nazale (epistaxis), anxietate severa.
O criza hipertensiva este atunci cand presiunea sangelui creste rapid si sever, avand valori de 180/120 mm Hg sau peste acest prag.
Consecintele tensiunii arteriale care nu este tinuta sub control in acest caz pot fi grave:
Persoana care se confrunta cu o crestere severa a valorilor tensiunii arteriale trebuie sa ceara ingrijiri medicale imediate. Tratamentul pentru criza hipertensiva poate include spitalizare, pentru ca pacientul sa fie tratat cu medicamente antihipertensive orale sau administrate intravenos.
Sursa foto: Pexels.com