Aplicațiile din mediul online, o sursă de pericol pentru copii. ”Tehnologia este o armă”

Publicat: 26 ian. 2021, 10:53 Autor: Elena Arhiva
Aplicațiile din mediul online, o sursă de pericol pentru copii. ”Tehnologia este o armă”

Mediul online nu este deloc sigur pentru cei mic, explică specialiștii. Părinții ar trebui să știe ce face cel mic atunci când navighează online, până și cele mai ”banale” aplicații fiind o sursă de pericol. Decesul unei fetițe de 10 ani din orașul italian Palermo, care participa la o provocare numită „jocul cu eșarfa” de pe rețeaua socială TikTok, a șocat Italia, autoritățile luând decizia să blocheze aplicația pentru utilizatorii a căror vârstă nu este garantată.

Bogdan Botezatu, expert în securitate IT, a explicat cât de periculoasă este aplicația TikTok și ce soluții pot fi luate pentru ca o asemenea tragedie să nu se mai repete.

„Problema TikTok e, probabil, problema de care suferă orice rețea socială. Foarte mulți tineri, care încearcă să facă foarte mult trafic, făcând chestii mai mult sau mai puțin periculoase. TikTok e una dintre rețelele care a început să crească exploziv, dar nu e singur rețea care astfel de probleme. Acum câțiva ani era la modă să mănânci pastile de detergent, acum câteva luni era la modă să dansezi în afara mașinii care încă era pe stradă. Adolescenții, tinerii au fost întotdeauna rebeli, încercând să facă cât mai multe vizualizări în scopul monetizării acestor conturi”, a explicat Bogdan Botezatu, citat de digi24.ro.

El a subliniat că cei mai mici vor încerca astfel să imite comportamentul, pentru a încerca să aparțină rețelei sociale sau să facă parte din „trendurile zilei”.

Expertul a spus că „este foarte greu să identifici un utilizator, atâta vreme cât nu-l pui să-și facă o fotografie cu un act de identitate sau cu părinții care să-i dea voie pe respectiva rețea socială”.

Copii trebuie încurajați să le spună părinților când au o problemă pe internet

Bogdan Botezatu a precizat că o parte din problemă e că, uneori, părinții îi lasă pe copii nesupravegheați pe internet, cât timp ei lucrează sau fac altceva în casă. El a identificat ca o soluție folosirea dispozitivelor electronice și internetul, în primii ani din viață, împreună cu părinții: „Undeva unde să fim atenți la ce consumă copilul și cum interacționează acesta cu internetul”.

El a adăugat că cei mici trebuie să fie încurajați să le spună părinților când au o problemă pe internet sau ajung la conținut problematic.

„Din nefericire, cred că avem o problemă reală cu lipsa de educație tehnologică care s-ar putea pe stradă. Cel puțin când eram noi elevi, venea cineva la școală să ne facă un curs de educație rutieră. În acest moment, avem o armă extraordinară în mână, pe care o putem folosi în beneficiul nostru sau în detrimentul nostru. Tehnologia este o armă și ar trebui predată la școală, în așa fel încât toată lumea să înțeleagă cum să interacționeze în siguranță pe internet, cum să se ferească de potențiali prădători sexuali sau de persoane necunoscute care încearcă să-ți facă rău într-un fel sau altul”, a precizat expertul în securitate IT.

Sursa foto: Pexels.com

Publicat: 26 ian. 2021, 10:53 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă
×