În punctul de apropiere maximă, bucata de rocă spațială, numită 2020 SW, se va afla la doar aproximativ 21 de mii de kilometri de suprafața terestră și va avea o viteză de aproape 8 de km/s. Momentul apropierii maxime va fi la ora 14:18, ora Bucureștiului. Specialiștii spun că asteroidul nu se află pe o traiectorie de impact cu Pământul. Chiar și în eventualitatea în care s-ar fi aflat pe o astfel de traiectorie, el ar fi urmat să se spargă în bucăți în păturile superioare ale atmosferei și să ardă precum o minge de foc.
Asteroidul, descoperit abia pe 18 septembrie
Acest corp ceresc de dimensiuni reduse a fost descoperit abia pe 18 septembrie anul curent de către Mount Lemon Survey, un observator astronomic situat în Arizona. Potrivit lui Paul Chodas, directorul Centrului pentru corpurile cerești situate aproape de Pâmânt din cadrul JPL/NASA, există mulți asteroizi mici, precum 2020 SW. Numărul lor este aproximat la 100 de milioane, însă sunt greu de detectat până se apropie de Pământ, scrie antena 3.ro.
„O dată la unul-doi ani, asteroizii cu dimensiuni comparabile cu ale 2020 SW intră în atmosfera terestră”, a adăugat specialistul.