Dieta fără carbohidrați a devenit populară în ultimii ani datorită rezultatelor spectaculoase. Aceasta presupune eliminarea totală sau parțială a carbohidraților și o alimentație bazată pe proteine, grăsimi sănătoase și vitamine. Iată cum arată meniul și care sunt riscurile
Dieta fără carbohidrați sau dieta low carb, așa cum este numită ea în lumea întreagă, este foarte cunoscută și asta datorită numeroaselor vedete care au promovat această dietă de slăbit.
Așa cum îi spune și numele, dieta fără carbohidrați presupune diminuarea cantităților de carbohidrați din alimentație sau chiar eliminarea lor.
Teoria pe care se bazează acest regim alimentar susține că aportul de carbohidrați (proveniți din pâine, cartofi, paște făinoase, orez) determină organismul să producă mai multă insulină, iar această, fiind un hormon care reglează metabolismul, încurajează, la rândul ei, depunerea grăsimilor. Așadar, regimul presupune practic excluderea tuturor carbohidraților (inclusiv a celor care se găsesc în anumite fructe și unele legume) pentru a constrânge organismul să ardă grăsimi.
Alimente permise în dieta fără carbohidrați
Citește și: Dieta Mayo. Varianta originală, de la Mayo Clinic
Micul dejun: omletă cu cât mai multe legume
Prânzul: iaurt cu fructe de pădure, fulgi de nucă de cocos și o mână de nuci.
Cină: chifteluțe cu legume.
Micul dejun: bacon și ouă
Prânzul: smoothie făcut cu lapte de cocos, puțină smântâna dulce, pudra proteica cu aromă de ciocolată și câteva fructe de pădure.
Cină: aripioare de pui făcute pe grătar, cu o garnitură de spanac crud
Micul dejun: ouă și legume, prăjite în unt sau ulei de cocos.
Prânzul: salată de creveți cu puțin ulei de măsline.
Cină: pui la grătar cu legume.
Micul dejun: omletă cu diverse legume, prăjită în unt sau ulei de palmier
Prânzul: smoothie cu lapte de cocos, fructe de pădure după preferința, migdale și pudra de proteine.
Cină: friptură și legume.
Micul dejun: ouă prăjite și bacon
Prânzul: salată de pui cu puțin ulei de măsline
Cină: cotlete de porc și garnitură de legume
Citește și: Dieta cu grapefruit. Cum să slabești în timp record
Dietele fără carbohidrați nu sunt recomandate persoanelor care suferă de boli ale rinichilor, de diabet și de boli ale ficatului. De asemenea, chiar dacă nu te încadrezi într-una din aceste categorii, tot există riscuri:
Medicii spun că eliminarea carbohidraților din alimentație provoacă oboseală și nervozitate. În plus, multe dintre alimentele bogate în proteine au și un conținut mare de grăsimi saturate, ceea ce poate crește colesterolul și, implicit, riscul bolilor de inimă și al accidentelor vasculare.