Alergia la soare. Cauze, simptome si tratament

Publicat: 08 aug. 2019, 13:29 Autor: madalina m. Beauty & Style

Alergiile de acest tip reprezinta o forma comuna de alergie. De multe ori, raman nedepistate si pot fi periculoase.

Multe persoane confunda alergia la soare cu arsurile solare. Totodata, multi nu cred ca soarele poate fi inclus pe lista posibililor alergeni, iar astfel nu trateaza la timp problema. Dermatologii avertizeaza ca acest tip de alergie exista si cea mai comuna dintre ele este „eruptia polimorfa la lumina”.

Ce este alergia la soare

Aceasta poate sa apara chiar de la prima expunere la soarele puternic, in primavara, sau pe timpul vacantei la vara, petrecute la soare. Alergia la soare este un termen utilizat des pentru a descrie afectiunile caracterizate de aparitia eruptiilor pruriginoase. Vitamina D in exces e periculoasa

Alergia la soare. Cauze, simptome si tratament

Cauzele alergiei la soare

Ca urmare a expunerii la soare, cea mai des intalnita forma de alergie solara este prurigo-ul estival sau eruptia polimorfa la lumina. De obicei apare odata cu prima expunere serioasa din an. In multe cazuri se amelioreaza pe durata verii, atunci cand pielea se obisnuieste cu nivelurile mai ridicate de radiatii UV.

Simptomele alergiei la soare

Printre semnele si simptomele ce pot aparea sunt roseata pielii, eruptie, prurit. Se manifesta de obicei la nivelul zonelor expuse in exces la soare. Poate sa apara dupa cateva minute sau ore de la expunerea indelungata.

Eruptiile se dezvlota de obicei pe parcursul a cateva ore si pot fi reprezentate de papulo-vezicule sau bule. In cazul unora dintre pacienti, alergia se mai poate manifesta si prin frisoane, dureri de cap, greata si o senzatie generala de rau si disconfort.

„În cazul erupţiei polimorfe la lumină se consideră că în urma expunerii pielii la radiaţiile UV au loc reacţii chimice ce determină denaturarea anumitor compuşi existenţi la nivelul pielii şi care vor avea un rol de alergen. Faţă de acest alergen organismul va dezvolta o reacţie de hipersensibilitate întârziată cu apariţia semnelor şi simptomelor enumerate mai sus”, a spus dermatologul Alina Suru, potrivit csid.ro.

Efectele soarelui asupra pielii

Ca un efect pe timp indelungat, expunerea solara exagerata se mai manifesta si prin subtierea peretilor vaselor sanguine. Expunerea la radiatiile ultraviolete le face mai vizibile, in timp. Cel mai neplacut efect al soarelui asupra pielii este si aparitia mai rapida a vanatailor.

Traumele usoare care nu ar provoca vanatai in zonele mai putin expuse la soare pot sa afecteze aspectul pielii. Se poate manifesta in special pe maini si brate, dar si in alte zone, in cazul celor care prefera un bronz natural complet.

Tratamentul pentru alergia la soare

In primul rand, tratamentul incepe prin evitarea expunerii in exces la soare, mai ales in intervalul orar 10-16. Protectia solara poate fi data atat de cremele cu factor mare de protectie, cat si de alte metode: umbrele, palarii, imbracaminte. Se poate opta si pentru imbracamintea cu protectie UV, disponibila in special in magazinele de articole sportive.

„Aplicarea de cremă fotoprotectoare (cu SPF minim 30) şi reaplicarea la fiecare 2 ore în cazul unei expuneri prelungite la soare, sau chiar mai des dacă înotăm sau transpirăm abundent, este absolut necesară pentru a minimiza daunele produse de radiaţiile UV. Nu trebuie să uităm de utilizarea de emoliente pentru a preveni iritaţia determinată de uscăciunea pielii”, recomanda dermatologul Alina Suru.

Tratamentul eruptiilor polimorfe la lumina necesita aplicatii locale cu creme cu dermatocorticoizi si antihistaminice oral pentru cateva zile. Fformele mai severe necesita uneori si cortizon administrat oral cateva zile.

Publicat: 08 aug. 2019, 13:29 Autor: madalina m. Beauty & Style
Pe aceeași temă