Pana acum patru persoane au decedat si alte 12 s-au imbolnavit dupa ce au mancat somon infestat cu Listeria, cunoscuta si sub numele de Listeria monocytogene.
Aceasta bacterie este gasita foarte des in alimente dar se mai poate lua si prin contactul cu animalele de la ferme, bacteria afectand viata de zi cu zi.
„Deoarece focarul a fost identificat prin secvențiere și doar câteva țări din UE folosesc această tehnică pentru a identifica Listeria, nu toate cazurile ar fi putut fi identificate până acum și ar putea continua apariția unor focare.
ECDC a declarat că produsele de somon gata de consum, cum ar fi somonul afumat și somnul marinat, sunt susceptibile de a fi sursa izbucnirii Listeriei” aflam de la Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC).
Primele cazuri de Listeria s-au depistat in 2017 in Damenarca, somonul fiind prelucrat în Polonia de către BK Salmon. Dar fiindca nu existau date privind Listeria monocytogenes, ECDC nu a putut confirma contaminarea provenita de la compania din Polonia.
Cu toate masurile necesare, tulpina a reusit sa se raspandeasca si a fost gasit-o intr-un produs de somon din Franta in octombrie 2017 precum si la un pacient din Germania in mai 2018.
Conform evz.ro, asta inseamna ca sursa de contaminare ar putea fi in continuare activa si raspandita in alte tari ale UE, astfel incat ar putea aparea noi focare.