Indicele de satietate nu e un aspect dupa care sa se ghideze foarte multi oameni.
Multi nu stiu ce reprezinta indicele de satietate sau cand trebuie tinut cont de acesta. Insa, cu siguranta, foarte multe persoane au experimentat macar o data senzatia de foame, desi tocmai s-au bucurat de o masa copioasa.
De fiecare data cand apare, chit ca e una rara, sau din ce in ce mai des resimtita, senzatia de foame nu trebuie ignorata. E un avertisment pe care corpul incearca sa il trasmita, iar astfel trebuie luate anumite masuri.
Atat senzatia de mult prea plin stomac sau de cel gol, atunci cand ni se face foarte foame, ar trebui sa ridice cateva semne de intrebare. Nutritionistii au explicat ca exista un clasament care ordoneaza alimentele dupa capacitatea lor de a satisface foame, noteaza adevarul.ro.
Acesta poarta denumirea de „indice de satietate”. Alimentele cu indice mai mare reusesc sa potoleasca foamea intr-un mod mai eficient si mai rapid, la acelasi numar de calorii. Un exemplu ar fi cel al cartofilor copti, care sunt cu mult mai satiosi fata de cartofii prajiti.
Totodata, alimente precum pestele, lintea, fasolea, branza proaspata de vaci, urda, cerealele integrale, legumele si fructele, ciupercile pieptul de curcan, ouale sau pulpa de vita ajuta foarte mult atunci cand vrem sa tinem foamea sub control.
Alte alimente care au indicele de satietate mai mare sunt si cele bogate in proteine. Pe de alta parte, carbohidratii rafinati din painea alba sau zaharul nu reprezinta deloc o alegere foarte buna. Alaturi de aceste produse care ajung sa fie introduse in mod haotic in alimenatatie se mai adauga si cateva greseli pe care uneori le facem, la fiecare masa.
Spre exemplu, multe persoane care simt mai puternic senzatia de foame, imediat dupa masa, nu obisnuiesc sa bea suficienta apa. Mai mult, in locul apei, consuma sucuri carbogazoase sau ceaiuri din comert care contin sirop de porumb si multa fructoza, care poate pacali creierul sa ceara mai multa mancare, chiar si cand suntem satui.
O dieta zilnica ce consta in doar doua mese nu ajuta sa te simti total satul, dupa fiecare masa. Daca uitam sa respectam orele meselor, specialistii sunt de parere ca ne supunem organismul unor schimbari mult prea drastice. Prima masa ar trebui sa fie intre 10:00 – 11:00, a doua intre 18:00 – 19:00, daca alegem acest stil alimentar.