Yoga: Ce trebuie să faci în fiecare dimineață ca să ai o zi bună

Publicat: 27 iun. 2020, 16:24 Autor: ileana.ghinea Life

„Yoga este o practică ce are ca scop uniunea noastră cu respirația, corpul, mintea și sufletul”, susține Sorina Ivan Mare – Baliana, instructor de yoga.

Cu cât practicăm mai mult, corpul devine mai sănătos, frumos și armonios. „Practicând posturile yoghine împreună cu respirația, devenim mai conștiente de corpul nostru și astfel acesta devine mai sănătos, devenim mai conștiente de propriile gânduri și emoții și chiar putem ajunge să ne detașăm de ele, alegând doar gândurile și emoțiile constructive și armonioase.

 

Yoga: Ce trebuie să faci în fiecare dimineață ca să ai o zi bună?

„Este foarte important să practicăm dimineața deoarece după somn, corpul are nevoie de mișcare pentru a pune în funcțiune energiile stagnante din corpul fizic și subtil. Așadar îți recomand câteva exerciții ușoare pe care le poți face acasă, înainte să îți începi activitățile zilnice”, explică instructorul de yoga.

Imediat după ce te trezești, meditează pentru câteva minute. Stai așezat în poziție de meditație, pe o salteluță de yoga cu picioarele încrucișate, spatele drept și mâinile deasupra genunchilor, poziționate cu palmele deschise către cer. Inspiră profund pe nas, abdominal și expiră prelung pe gură. Cu fiecare expirație vizualizează cu puterea minții cum împingi în exteriorul tău, toate grijile, tensiunile, stresul acumulat și toate fricile.

Rotiri ale capului. Ne mișcăm capul lent de la stânga către dreapta fără să ne grăbim și fără să uităm de respirație. Simțim fiecare milimetru al gâtului nostru și ne focusăm atenția pe respirație și asupra gâtului și coloanei. Observăm dacă sunt dureri sau tensiuni.

Cat & Cow este un alt exercițiu foarte important de realizat dimineața deoarece ne ajută să ne menținem coloana flexibilă și să punem în mișcare energia de-a lungul ei. Venim în table top pe salteluță de yoga (ne sprijinim pe palme și genunchi pe salteluță) iar pe inspirație arcuim coloana și privim către tavan, menținem brațele întinse. Pe expirație rotunjim coloana, rulăm vertebră cu vertebră și aducem bărbia aproape de piept. Realizăm această mișcare de câteva ori fără să ne grăbim deoarece riscăm să amețim. Mișcarea trebuie să fie lentă și în sincronicitate cu respirația.

 

Din Cat & Cow venim în Child Pose. Ne așezăm fesele pe călcâie, genunchii ușor îndepărtați, întindem brațele către față și așezăm palmele pe salteluță. Întindem coloana și venim cu fruntea lipită de saltea. Stăm aici câteva respirații și încercăm să respirăm prin rinichi, umflând zona lombară cu fiecare inspirație. Această respirație are scopul de a ne elibera de stările de frică stagnate în zona renală.

Ne ridicăm în picioare ușor, fără să ne grăbim. Îndepărtăm picioarele cam la 10 cm distanță și ridicăm brațele către cer, palmele orientate ca și cum am cuprinde o sferă de lumină. Stăm aici câteva respirații, menținem brațele sus și ne focusăm să primim energie prin tălpi de la Pământ și energia Soarelui prin palme. După ce am stat câteva respirații, putem duce palmele încărcate cu energie vindecătoare în zonele dureroase sau ne putem îmbrăca întregul corp cu această energie.

Padahastasana. Fără să ne grăbim, rulăm vertebră cu vertebră coloana și ne aplecăm către saltea. Încercăm să atingem cu palmele salteaua, menținând genunchii drepți. Dacă ne este ușor să atingem salteaua, putem aduce fruntea lipită de genunchi, îmbrățisând cu brațele picioarele. Dacă nu ne este ușor, facem câteva exerciții de flexibilitate, încercând să întindem coloana cât mai mult pentru a atinge cu palmele salteaua. Stăm aici câteva respirații. După ce eliberăm postura, rulăm coloana din nou, vertebră cu vertebră pentru a nu ameți.

Goddess Pose. Îndepărtăm tălpile cam la un metru distanță una de cealaltă, inspirăm profund și ne aplecăm pe expirație. Pe inspirație ne ridicăm trunchiul, menținând genunchii flexați iar tălpile sunt ușor orientate către exterior. Menținem greutatea corpului pe mușchii picioarelor și fesieri, nu pe genunchi. Brațele le întindem în laterale, și realizăm cu degetele mâinilor Gyan Mudra, unind vârful degetului mare cu varful degetului arătător. Stăm aici câteva respirații.

Îndepărtăm picioarele și mai mult și ne aplecăm ușor spre față încercând să punem coatele, palmele sau chiar capul pe salteluță. Dacă ne iese din prima, stăm în această poziție câteva respirații fără să ne ținem greutatea pe cap sau pe mâini ci în picioare.

Revenim pe salteluță, așezate pe spate. Îndoim genunchii și așezăm brațele sub trunchi. Ridicăm bazinul si ținem coapsele strânse ca și cum am strânge o pernă. Atingem calcâiele cu degetele mâinilor. Menținem bazinul ridicat câteva respirații.

Lăsăm jos bazinul și așezăm piciorul stâng deasupra piciorului drept, menținând genunchii flexati. Lăsăm picioarele să cadă ușor pe partea dreaptă și așezăm mâna dreaptă deasupra coapsei stângi. Întindem brațul stâng pe salteluță și privim către stânga. Repetăm exercițiul și pe partea opusă. Stăm pe fiecare parte câteva respirații.

Stând pe spate, ridicăm picioarele și prindem cu degetele mâinilor degetele mari ale picioarelor și le menținem prinse câteva respirații. Exact ca un bebeluș fericit stăm în această poziție pentru a dinamiza Muladhara și Swadhisthana, primii doi centrii energetici din corpul nostru.

Continuam practica cu poziția lumanarii care ne este ultimă asană din practica noastră. Ne sprijinim trunchiul pe palme și menținem picioarele drepte dar în același timp relaxate.

După toate exercițiile ne relaxăm în shavasana, relaxarea yoghină. Relaxarea yoghina are drept scop armonizarea energiei rezultată în urma practicii și scanarea corpului pentru a elimina blocaje emoționale sau fizice. Încheiem practica cu starea de recunoștință încercând să menținem de-a lungul zilei energia calmă și dinamică a practicii yoga.

Vezi toate pozițiile yoga în galeria foto atașată.

Andreea Bălan a făcut dezvăluiri incredibile: ”Când luminile se sting, simt lipsa unui umăr pe care să plâng”

 

Publicat: 27 iun. 2020, 16:24 Autor: ileana.ghinea Life
Pe aceeași temă