Vulcanul care clocoteste din Romania! Are cantitati uriase si periculoase de magma ascunse in subteran

Publicat: 22 iul. 2019, 17:14 Autor: madalina m. Life

Vulcanul care clocoteste ar putea deveni o amenintare, desi este stins. Cantitatile de magma din interior sunt foarte mari, avand un volum mai mare decat se anticipa in trecut.

Vulcanul care clocoteste este localizat in muntii Harghitei. Este vorba despre Vulcanul Ciomatu, care in urma cu 30.000 de ani a erupt pentru prima oara. Acesta nu s-a stins insa niciodata, in totalitate.

Vestea a venit de curand, din partea unei echipe internationale de cercetatori. Printre savantii care au facut descoperirea s-a numarat si un roman. S-a observat ca exista intre 8 si 24 de kilometri cubi de magma, care inca clocoteste! Studiul realizat de catre specialisti a fost publicat in „Earth and Planetary Science Letters”. Vulcanul care erupe cu lava albastra!

Vulcanul care clocoteste!

Descoperirea a mai aratat ca Masivul Ciomatu-Puturosu ar putea fi in pragul unei eruptii, in viitor. De aceea, vulcanii din tara noastra, chiar si cei inactivi, ar trebui monitorizati mult mai atent. Unul dintre autorii studiului, Mickael Laumonier, a declarat pentru National Geographic ca cercetarea lor indica importanta evaluarii vulcanilor. Savantul activeaza in cadrul Universitatii Clermont Auvergne, din Franta.

Vulcanul care clocoteste din Romania

Vulcanii sunt considerati inca activi daca au erupt in ultimii 10.000 de ani! De aceea, cand se afla in stare latenta au un foarte mare potential sa erupa iarasi. Ei sunt considerati stinsi daca nu au erupt de mai bine de 10.000 de ani. Este putin probabil sa izbucneasca din nou.

„Ne uitam mai ales la vulcanii activi, bineinteles pentru ca acestia au potential mare de risc. Dar nu ar trebui sa uitam de alti vulcani relativ tineri, deoarece acestia ar putea prezenta riscuri care trebuie evaluate”, a spus Mickael Laumonier.

Studiul in care a participat savantul a fost realizat si alaturi de colegii sai din Elvetia, Ungaria, dar si Romania. Din partea tarii noastre a participat dr. Ioan Seghedi, din cadrul Institutului de Geodinamica „Sabba S. Stefanescu”, al Academiei Romane. Cercetarea a avut la baza atat analize geofizice, dar si geochimice. Au exista si numeroase simulari numerice ale evolutiei termale ale Vulcanului Ciomatu.

Lacul Sfanta Ana, singurul lac vulcanic din Romania!

A fost necesar sa se estimeze cantitatea de magma care exista sub acest vulcan. Analizele au avut rezultate suprinzatoare, deoarece a fost indicat ca Ciomatu ar putea depozita magma cu un volum mai mare decat spatiul pe care l-ar ocupa 20.000 de Mari Piramide din Giza.

Masivul Ciomatu – Puturosu este un vulcan stins ce face parte structural si pozitional din grupa Muntilor Harghitei, din lantul muntos al Carpatilor Orientali. Cel mai inalt pisc este Varful Ciomatu Mare, cu o inaltime de 1.301 metri. De asemenea, in interiorul craterelor Muntelui Ciomatu s-au format Lacul Sfanta Ana, singurul lac vulcanic din Romania, precum si Tinovul Mohos, o rezervatie naturala de tip floristic si faunistic.

sursa: descopera.ro

Publicat: 22 iul. 2019, 17:14 Autor: madalina m. Life
Pe aceeași temă