Vremea a luat-o razna! Cod galben de caniculă, dar şi de furtuni în jumătate de ţară!

Publicat: 31 iul. 2020, 11:22 Autor: Elena Arhiva
Vremea a luat-o razna! Cod galben de caniculă, dar şi de furtuni în jumătate de ţară!

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o avertizare Cod galben de caniculă ce va afecta judeţe din sud şi sud-est, inclusiv Bucureştiul, pe parcursul întregii zile. De asemenea, a fost emis un cod galben de instabilitate atmosferică accentuată valabil până sâmbătă dimineaţa în peste jumătate din ţară.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Interval de valabilitate: vineri (31 iulie)
Fenomene vizate: caniculă, disconfort termic accentuat;
Zone afectate: conform textului și hărții;

         În cursul zilei de vineri (31 iulie), în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei și Dobrogei va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35…38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Notă: Disconfortul termic se va menține ridicat și în Banat și sudul Moldovei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

 

INSTABILITATE ATMOSFERICĂ COD GALBEN


Interval de valabilitate: 31 iulie, ora 10:00 – 01 august, ora 04:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată;
Zone afectate: conform textului și hărții;

         În intervalul menționat, la început în nord, nord-est și local la munte, apoi și în estul și sud-estul teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe suprafețe mici 40…60 l/mp.

         Notă: Manifestări specifice instabilității atmosferice se vor semnala și în centrul și sudul țării, dar pe spații mai restrânse.
În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Publicat: 31 iul. 2020, 11:22 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă