Reprezentantul țării noastre la OMS, Alexandru Rafila, a vorbit într-un interviu despre problemele create de modul în care oficialii gestionează pandemia de coronavirus de pe teritoriul României. Una dintre probleme este lipsa uniformității testelor Covid-19.
Președintele Societății de Microbiologie susține că testelor le pot fi îmbunătățite calitatea.
”Această problemă a fost de la început. De la Comisia Științifică am trimis Ministerului Sănătății o propunere de instituire a unui sistem de control extern de calitate și de instruire, care să fie coordonat la nivelul centrelor universitare. Încă nu s-a materializat. Din ceea știu eu, în majoritate, testele sunt efectuate corespunzător, dar e suficient spațiu de îmbunătățire a calității testării”, a spus Alexandru Rafila.
”Este importantă calitatea testelor, dacă reactivii sunt cei corespunzători și se află în termen de valabilitate, dar mai ales dacă personalul medical care realizează aceste teste are experiență de lucru în diagnosticul molecular.
Cred că aici au fost și încă sunt probleme, pentru că este importantă experiența, să poți sesiza diferitele erori care pot apărea. Doar stăpânirea unei tehnici de lucru, mai ales dacă a fost deprinsă de curând, după un training sumar, nu este suficientă. De aceea, regret că actualul ministru al Sănătății nu a corectat încă eroarea comisă de predecesorul său, de a defavoriza specialitatea de Microbiologie Medicală, care ar putea ajuta la îmbunătățirea calității diagnosticului molecular al bolilor transmisibile”, a mai spus medicul, arată Antena 3.
Totodată, doctorul susține că nu e prea optimist în privința pandemiei de coronavirus cu care se confruntă țara noastră. Alexandru Rafila susține că Italia a fost grav afectată în primele luni, iar oamenii sunt atenți acum la respectarea regulilor.
„Noi nu am avut de ce să ne speriem, pentru că lucrurile au fost ţinute sub control şi am crezut că în momentul în care s-a ridicat starea de urgenţă nu mai trebuie să facem altceva, decât să revenim la o activitate sau la o viaţă normală. Noi putem să revenim, nu e niciun fel de problemă, cu un foarte mic efort şi cu un foarte mic efort de înţelegere a motivului pentru care respectăm aceste măsuri care nu sunt doar legate de protecţia individului, sunt legate de protecţia comunităţii, sunt legate de funcţionarea economiei pentru că toate astea sunt legate între ele, nu sunt lucruri separate”, a spus doctorul, potrivit Mediafax.
„Nu ştiu să vă răspund. Dacă nu se schimbă câteva lucruri importante în ceea ce priveşte abordarea din perspectiva sănătăţii publice şi din perspectiva mesajelor care se transmit oamenilor, cred că nu avem foarte multe motive să credem că acest trend se schimbă”, spune Rafila, după ce a fost întrebat daca se va opri trendul crescător.