Vine un noul val al scumpirilor în România, de data aceasta începând cu data de 1 iulie 2021. Românii vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru facturile la gaze și energie. Potrivit informațiilor, prețul va crește cu peste 10%.
Veștile nu sunt tocmai îmbucurătoare pentru români. Pandemia mai vine cu o „lovitură” pentru mulți, de data aceasta fiind vorba despre încă un val de scumpiri, începând cu data de 1 iulie 2021. Potrivit informațiilor, românii vor trebui să scoată și mai mulți bani din buzunare, deoarece se anunță scumpiri de 20% la gaze şi de 10% la energie. De asemenea, și prețul lemnelor va crește, astfel că românii care cumpără pentru a face focul vor fi nevoiți să plătească în plus. Reduceri nu vor mai fi acordate după data de 1 iulie, și mulți români riscă să stea în frig iarna aceasta, conform unui studiu privind sărăcia energetică.
După 1 iulie 2021 vor creşte preţurile gazelor naturale, energiei electrice, energiei termice şi lemnelor de foc, conform unui studiu care a fost realizat de Asociația Energia Inteligentă. În următorul an, energia electrică se scumpește cu 10%, lemnele de foc se scumpesc cu 10%, iar gazele naturale cu 20%.
“În ultimele 3 luni analizele noastre arătau tendinţe crescătoare ale preţurilor la diferitele forme de energie, dar ultima analiză a depăşit cele mai pesimiste scenarii. Aceste evoluţii se datorează politicilor în domeniul energiei mai vechi şi mai noi. Ceea ce vedem este oglinda acţiunilor noastre în domeniul energiei”, a declarat preşedintele AEI, Dumitru Chisăliţă.
Totuși, le este recomandat clienților, consumatorilor de gaze și electricitate să îți aleagă ofertele regăsite pe site-ul oficial al ANRE. De la data de 1 ianuarie, piața s-a liberalizat, dar doar 10% dintre consumatorii casnici din România au trecut în piaţa concurenţială şi şi-au schimbat contractele cu furnizorul de energie electrică. Termenul este până în data de 30 iunie, pentru ca românii să mai aibă timp să aleagă un furnizor convenabil, arată Click.
“Este o inerţie foarte mare a noastră, a românilor, în a trece, în a face aşa, o schimbare. Şi sunt convins că se va întâmpla – ca să fie iar un buluc, aşa, spre sfârşitul lunii iunie, când ne vom trezi şi vom dori să trecem mai repede”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la Digi24.
Românii sunt nevoiți să scoată din ce în ce mai mulți bani din buzunare, când vine vorba despre alimentare. Încă de anul trecut, prețul carburanților a crescut, de exemplu la benzină cu peste 20%, iar la motorină cu peste 15%. De asemenea, scumpirile nu au avut loc doar în acest domeniu, ci a trecut și în sfera supermarketurilor, produsele de la raft devenind și ele mai scumpe în ultimele 12 luni.
Anul trecut, în luna aprilie, un litru de benzină costa 4,51 de bani, iar cel de motorină era 4,71 de bani. În prezent, însă, un litru de benzină costă 5,50 de bani, iar un litru de motorină este 5,42 de bani, arată g4media.ro.
„Creșterea prețului carburanților din România trebuie pusă pe seama avansului prețului petrolului de la nivel mondial care crește de la o lună la alta. Anul trecut pe vremea aceasta petrolul era undeva la 22 de dolari, acum este undeva la 65 de dolari”, explică analistul economic Adrian Negrescu.
Sursă foto: pixabay