Românii scot mai mulți bani din buzunare! Val de scumpiri în rândul carburanților

Publicat: 24 Apr. 2021, 09:37 Arhiva

Românii se confruntă cu un nou val de scumpiri, când vine vorba despre prețurile carburanților de pe piață. De anul trecut până în prezent, benzina s-a scumpit cu peste 20%, iar motorina cu peste 15%. Evident, prețul acestora este într-o continuă creștere.

Românii sunt nevoiți să scoată din ce în ce mai mulți bani din buzunare, când vine vorba despre alimentare. Încă de anul trecut, prețul carburanților a crescut, de exemplu la benzină cu peste 20%, iar la motorină cu peste 15%. De asemenea, scumpirile nu au avut loc doar în acest domeniu, ci a trecut și în sfera supermarketurilor, produsele de la raft devenind și ele mai scumpe în ultimele 12 luni.

Anul trecut, în luna aprilie, un litru de benzină costa 4,51 de bani, iar cel de motorină era 4,71 de bani. În prezent, însă, un litru de benzină costă 5,50 de bani, iar un litru de motorină este 5,42 de bani, arată g4media.ro.

„Creșterea prețului carburanților din România trebuie pusă pe seama avansului prețului petrolului de la nivel mondial care crește de la o lună la alta. Anul trecut pe vremea aceasta petrolul era undeva la 22 de dolari, acum este undeva la 65 de dolari”, explică analistul economic Adrian Negrescu.

În urmă cu aproape un an, România experimenta deja primul val de scumpiri în pandemie

Pandemia de coronavirus afectează, pe lângă sistemul sanitar, şi economia din întreaga lume. Pentru România, veştile nu sunt deloc bune. Luna septembrie avea să vină cu scumpiri în lanț pentru toate produsele.

Scumpirile sunt generate de pandemia de coronavirus, dar și de secetă. Datele institutului Național de Statistică ne arată că prețurile au crescut cu 23% în perioada următoare, iar în contextul economic dificil românii sunt prudenți, cumpără mai puține produse și servicii.

Dragoș Frumosu, coordonator departament Industrie Alimentară PPU-SL, spunea că prețul alimentelor începând din septembrie va crește semnificativ. „Pandemia a blocat industria alimentară destul de mult. Chiar dacă am avut un început când ne speriam vizavi de cantitatea mare de cumpărături pe care o făceau românii, apoi am ajuns în situația să facem stocuri pentru că au scăzut vânzările. A scăzut puterea de cumpărare, fiind foarte mulți șomeri în această perioadă”, a spus  acesta.

„Pe lângă această pandemie, am avut cea mai puternică secetă din ultimele 30 de ani. Este evident că în toamnă vizavi de prețul grâului, porumbului, floarea-soarelui vom asista la scumpiri pentru că seceta nu a fost numai în România. În momentul în care la aceste materii prime, să le numesc așa, prețul va crește, obligatoriu vor vom asista la creșteri de prețuri în lanț. Tot ce înseamnă carne de porc, pasăre, vită, lapte”, a explicat Dragoș Frumosu.

Sursă foto: Pixabay

Publicat: 24 Apr. 2021, 09:37 Arhiva
Pe aceeași temă