Primul dintre seisme a avut loc la ora 5 şi a fost înregistrat cu o intensitate de 2,1 grade. El s-a produs în apropierea oraşelor Timişoara, Arad, Szeged şi Oradea. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 5 kilometri.
Cel de-al doilea seism a avut loc la ora 06:07:31 (ora locală a României), s-a produs în Banat, Timiş şi a avut o intensitate de 2,4. El s-a produs la o adâncime de 3 kilometri.
Cutremur, chiar în noaptea dintre ani!
Un cutremur a avut loc chiar în noaptea dintre ani, la noi în ţară a anunţat Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Seismul, cu magnitudinea 3,6 pe scara Richter s-a produs, de Revelion, în judeţul Buzău. Potrivit Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a fost înregistrat la ora 22:43:56, în zona seismică Vrancea, județul Buzău.
Seismul s-a produs la adâncimea de 125 km. Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor: Brașov, Ploiești, București şi Bacău.
„Anul trecut a fost un an destul de moderat, putem spune chiar slab ca activitate seismică în România. Nu a fost o activitate deosebită. A fost un cutremur de magnitudine peste 5 în ianuarie, dar în rest a fost o activitate destul de scăzută pentru zona Vrancea, ceea ce a fost foarte bine, în sensul că nu am avut probleme”, a declarat seismologul Mircea Radulian.
”Trebuie să fim pregătiți în permanență pentru un astfel de eveniment!”
Cutremurul cel mare de care se tem românii de ani de zile nu este o chestiune de „dacă”, ci e o chestiune de „când”, spune cercetătorul Mircea Radulian, de la Institutul Național pentru Fizica Pământului. „Eu sper să fie nu prea devreme, întrucât activitatea (seismică – n.r.) deocamdată nu dă semne că ar fi aproape producerea unui cutremur mare , însă trebuie să fim pregătiți în permanență pentru un astfel de eveniment”, a declarat Mircea Radulian.