Un nou studiu demonstrează că persoanele asimptomatice nu ar transmite coronavirusul! Ce spun specialiştii

Publicat: 03 Jun. 2020, 09:20 Arhiva
Un nou studiu demonstrează că persoanele asimptomatice nu ar transmite coronavirusul! Ce spun specialiştii

Un studiu recent ar putea schimbat tot ce se ştie despre noul coronavirus. Potrivit cercetătorilor, asimptomaticii nu ar transmite noul COVID-19.

O nouă cercetare sugerează că o persoană care a contractat virusul, dar care nu prezintă simptome, nu îl poate transmite mai departe. În cadrul studiului, din 455 de persoane care au intrat în contact cu un pacient infectat, dar asimptomatic, niciuna nu s-a îmbolnăvit de COVID-19.

Cercetătorii chinezi au făcut un studiu în urma căruia au aflat cât de contagioase pot fi persoanele asimptomatice. Mai exact, un pacient testat pozitiv, dar fără simptome a stat lângă peste 450 de persoane, dintre care dintre care 25% cu afecţiuni cardiovasculare. După ce au fost ținuți sub observație timp de 5 zile, rezultatele au arătat că doar opt dintre ele au avut semnele unei infecţii respiratorii, însă nimeni nu a luat virusul.

„În momentul în care există un contact prelungit aşa cum se întâmplă în familie sau la locul de muncă, rămâne un risc de a transmite, dar, la nivel de populaţie, atunci când mergem la terase, sau la supermarket, sau în altă parte riscul ca un asimptomatic să transmită este practic foarte, foarte mic, ceea schimbă mult datele problemei pentru că asta înseamnă că, dacă o persoană este asimptomatică şi ne întâlnim cu ea, avem un risc mic de a ne îmbolnăvi, lucru care este diferit faţă de ceea ce ştiam până acum”, susține Adrian Marinescu, nfecţionist de la ‘Matei Balș’.

„Acest studiu ar putea schimba trei elemente în plan practic”

Acest studiu ar putea schimba trei elemente în plan practic: persoanele diagnosticate dar asimptomatice cu atât mai mult ar putea să stea acasă, să nu mai fie internate. În al doilea rând nu ar trebui să ne fie teamă în momentul în care ieşim din casă şi venim în contact cu alte persoane, să ne gândim că cei din jur, chiar dacă nu au simptome pot să transmit, riscul e categoric mai mic.

În al treilea rând: singurul studiu din România vorbeşte de un procent de 2%, ceea ce înseamnă că 360.000 de români au trecut prin boală. Dacă ne gândim că maximum 20.000 sunt diagnosticaţi, asta înseamnă că, în rest, cei mai mulţi au avut forme asimptomatice. Studiul de faţă cumva ne linişteşte şi ne putem gândi că persoana simptomatică are un risc mic de a ne transmite în momentul în care ne întâlnim cu diverse ocazii”, a subliniat Marinescu, potrivit cancan.ro.

Publicat: 03 Jun. 2020, 09:20 Arhiva
Pe aceeași temă